SUA examinează posibilitatea retragerii complete a trupelor americane din Afganistan, după 2014

(Johannes Simon / Getty Images)
Epoch Times România
09.01.2013

Administraţia Obama examinează posibilitatea retragerii complete a trupelor americane din Afganistan, după încheierea misiunii NATO, în 2014, relatează CNN.

Ben Rhodes, adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, a precizat că Administraţia ia în calcul mai multe opţiuni, printre care şi retragerea totală a trupelor americane din Afganistan.

Declaraţia sa survine pe fondul neînţelegerilor dintre Pentagon şi Casa Albă privind numărul de soldaţi care vor rămâne în Afganistan după 2014 pentru a lupta împotriva insurgenţilor şi pentru a antrena forţele afgane de securitate.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, şi omologul american, Barack Obama, vor avea vineri o întrevedere, la Washington.

Potrivit unor oficiali militari, în Afganistan ar putea rămâne între 6.000 şi 15.000 de soldaţi americani.

Rhodes a declarat că nu se va lua o decizie în acest sens în timpul vizitei lui Karzai.

Statele Unite insistă pentru obţinerea unei protecţii legale a trupelor care ar urma să staţioneze în Afganistan după 2014.

Dacă nu se ajunge la un acord în acest sens, se poate repeta scenariul din Irak. Refuzul autorităţilor irakiene de a extinde protecţia legală a trupelor americane după încheierea războiului a reprezentant un motiv major pentru plecarea tuturor trupelor americane din această ţară.

Hamid Karzai a declarat că doreşte ca trupele americane să rămână în Afganistan şi după încheierea misiunii NATO. Pe de altă parte, preşedintele afgan a criticat trupele americane de-a lungul anului, ca urmare a incidentelor în care soldaţi americani au ucis civili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor