SUA: Democraţii studiază "opţiunea nucleară" pentru a obţine majorarea pragului datoriei

(EMMANUEL DUNAND / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
15.10.2013

Democraţii ar putea recurge la aşa-numita "opţiune nucleară" - o excepţie parlamentară - cu scopul de a aproba cu majoritate simplă, de doar 51 de voturi în loc de 60, majorarea pragului datoriei în Senat, notează marţi ziarul spaniol La Vanguardia.

Senatorul democrat Joe Manchin a sugerat, într-un interviu acordat televiziunii Fox News, că democraţii ar putea lua în calcul această posibilitate ce ar permite să se evite obstrucţionarea republicanilor, care refuză să aprobe majorarea pragului datoriei federale. 'Opţiunea nucleară' ar schimba regulile Senatului şi ar pune capăt posibilităţii ca o minoritate încăpăţânată să obstrucţioneze deciziile care afectează guvernul, fiind necesară doar o majoritate simplă de 51 de voturi. Manchin a fost întrebat despre afirmaţiile făcute de colegul său Dick Durbin, care a spus sâmbătă că democraţii mai au la dispoziţie 'multe lucruri' care pot fi utilizate ca plan B pentru a majora pragul datoriei şi a evita intrarea în incapacitate de plată.

"Presupun că se referea la aşa-numita opţiune nucleară", a răspuns Manchin, care a mărturisit că speră totuşi să nu se ajungă până acolo. Senatorul democrat face parte, alături de senatoarea republicană Susan Collins, din grupul bipartit de lucru privind un proiect de lege care ar majora pragul până în ianuarie şi ar redeschide administraţia, dacă va fi amânat timp de doi ani impozitul inclus în reforma medicală.

Această opţiune pare totuşi moartă, iar atenţia s-a deplasat spre negocierile între liderul majorităţii din Senat, Harry Reid, şi liderul minorităţii Camerei Reprezentanţilor, Mitch McConnell. Senatorul republican Rand Paul a declarat postului CNN că nu este dispus să sprijine nici un acord care să majoreze plafonul datoriei federale dacă aceasta presupune creşterea cheltuielilor publice peste limitele care au fost în vigoare de la implementarea aşa-numitului 'sequester'.

"Sunt dispus să fac concesii. Am oferit 13 compromisuri pe care Senatul le-a respins una câte una. Singurul lucru pe care nu-l pot accepta este ca democraţii să-şi dorească să depăşească limitele reducerilor impuse cheltuielilor", a spus Rand Paul, considerat un posibil candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2016. Paul este însă de acord că nu este bine pentru ţară, dacă se depăşeşte data limită pentru votarea bugetului federal, prevăzută pentru 17 octombrie, şi l-a acuzat pe preşedintele Barack Obama că agită temerile privind posibile repercusiuni ale unei eventuale intrări în incapacitate de plată.

"Cred că trebuie să mergem înainte şi să obţinem un acord prealabil. Dar cred că este iresponsabil ca preşedintele, care atunci când era senator nu a votat majorarea pragului datoriei, să sperie oamenii", a conchis Rand Paul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor