SUA combate virusul Wuhan cu bani. Trump şi Congresul cad de acord asupra unui pachet de 2 trilioane USD

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Preşedintele Donald Trump şi Congresul au ajuns la un acord asupra unui proiect de lege de urgenţă - aprobând un fond de 2 trilioane de dolari pentru a aborda impactul economic al focarului de coronavirus, miercuri dimineaţa ora locală.

Democraţii şi administraţia Trump au ajuns la un acord cu privire la un pachet de salvare de aproape 2 trilioane de dolari, care să uşureze lovitura generată de pandemia virusului Wuhan. Beneficiarii sunt atât companiile, cât şi milioane de americani care suferă din cauza şocului produs de epidemie asupra economiei.

Anunţul pune capăt unei perioade extrem de tensionate de cinci zile de negocieri între senatori şi Casa Albă. Atât Senatul, cât şi Camera Reprezentanţilor trebuie să aprobe proiectul de lege înainte de a-l trimite preşedintelui Donald Trump pentru semnare.

Preşedintele a ţinut declaraţii de presă pe un ton optimist marţi seară, deşi republicanii au lansat o serie de critici masive la adresa democraţilor care au blocat iniţiativa în Senat, cauzând tulburări serioase pe burse, luni.

Purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a prezentat luni după-amiază propria versiune a unei legi, încărcate cu iniţiative care servesc intereselor democraţilor şi cu cereri de restructurare a sistemului de vot - care să avantajeze Partidul Democrat la viitoarele alegeri.

Liderul democrat din Senat, Chuck Schumer, a descris termenii noii înţelegeri drept "ajutor de şomaj pe steroizi". Legea va rambursa lucrătorii disponibilizaţi pentru salariile pierdute şi le-ar garanta lucrătorilor toate beneficiile, astfel încât întreprinderile să poată reveni imediat la normal când se va termina criza coronavirusului.

Au existat, de asemenea, prevederi pentru susţinerea întreprinderilor mici şi pentru un inspector general special pentru supravegherea administrării fondurilor.

Înainte ca Donald Trump să poată semna legea, aceasta trebuie votată în ambele camere.