SUA avertizează Turcia în legătură cu explorarea de gaze lângă Cipru

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Există reguli în explorarea resurselor energetice în Marea Mediterană, a declarat sâmbătă secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, avertizând Turcia să nu se angajeze în activităţi de foraj care sunt „ilegale” şi „inacceptabile”.

„Am precizat că operaţiunile în apele internaţionale sunt guvernate de un set de reguli. Le-am spus turcilor că forajul ilegal este inacceptabil şi că vom continua să luăm măsuri diplomatice pentru a asigura că activitatea se va desfăşura conform legilor", a afirmat el în timpul unei vizite în Grecia.

„Nicio ţară nu poate ţine Europa ostatică”, a declarat Pompeo într-un briefing de presă, referindu-se la şantajele cu care Turcia încearcă să reducă la tăcere zona europeană.

Tensiunile dintre Cipru şi Turcia cu privire la forarea în larg s-au intensificat după ce Ankara a trimis o navă de foraj într-o zonă deja autorizată de Nicosia companiilor energetice italiene şi franceze.

Sâmbătă prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut Statelor Unite să-şi folosească autoritatea pentru a dezamorsa tensiunile în estul Mediteranei, unde Cipru şi Turcia sunt blocate într-o dispută pentru drepturile maritime.

Mitsotakis s-a adresat secretarului de stat american afirmând că evoluţia acţiunilor Turciei în sudul insulei în ultimele zile au reprezentat o „încălcare flagrantă” a drepturilor suverane ale Ciprului.

Turcia şi Grecia sunt aliaţi în NATO, dar de multă vreme se află în dispute în ceea ce priveşte Cipru, care a fost împărţit etnic între ciprioţi greci şi turci din 1974.

„Statele Unite au un interes deosebit pentru regiunea Mediteranei de Est. Ciprul cere doar punerea în aplicare a dreptului internaţional”, a declarat Mitsotakis pentru Pompeo, care este în vizită în Grecia în ultima etapă a unei călătorii în sudul Europei.

Pompeo s-a referit la această problemă după ce s-a întâlnit cu ministrul grec de Externe, Nikos Dendias. El a spus că Statele Unite vor lucra pentru a ajuta părţile implicate să găsească soluţii reciproc acceptabile şi că doreşte să îşi extindă parteneriatul cu Grecia pe probleme energetice.

Ankara susţine că unele dintre zonele în care Ciprul explorează sunt fie pe platforma continentală proprie, fie în zonele în care turco-ciprioţii au drepturi egale cu ciprioţii greci asupra oricărei descoperiri de noi zăcăminte.

Nava de foraj turcească Yavuz se află în prezent la circa 92 de km în afara Ciprului.

Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a declarat sâmbătă că forajul va începe „cât mai curând posibil”.

În observaţiile sale, Pompeo a mai spus că relaţia dintre Grecia şi Statele Unite „nu a fost niciodată mai puternică” şi că este foarte sigur că Grecia poate fi un pilon pentru stabilitatea regională.

Dar el a adăugat, de asemenea, că este preocupat de investiţiile chineze în infrastructură, o problemă ridicată şi în timpul vizitei sale în Macedonia de Nord, vineri.

Grecia şi Statele Unite au, în mod tradiţional, relaţii strânse, chiar dacă mulţi dau vina pe Washington pentru sprijinul său tacit către o juntă militară care a condus Grecia între 1967 şi 1974.

Marşurile de protest la Ambasada SUA sunt un eveniment frecvent şi în Grecia există mai multe organizaţii de extremă stângă.

În timp ce Pompeo vizita oraşul, sâmbătă, grupuri de protestatari care se îndreptau către Ambasada Statelor Unite s-au ciocnit cu poliţia, care a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.

Anterior, câteva sute de manifestanţi se adunaseră în piaţa principală Syntagma din Atena, scandând „americani, ucigaşi ai popoarelor” pentru a protesta împotriva modificării unui acord de apărare între cele două ţări privind bazele militare americane din Grecia

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe