UE suspendă momentan dialogul de nivel înalt cu Turcia din cauza disputei sale cu Cipru

Nava turcească de foraj Yavuz
Nava turcească de foraj Yavuz (Bulent Kilic/AFP/Getty Images)

Consiliul European a susţinut într-o declaraţie publicată luni că “având în vedere activităţile de foraj ilegale continue ale Turciei, Consiliul va suspenda negocierile cu privire la Acordul cuprinzător privind transportul aerian şi nu va stabili pentru moment Consiliul de asociere şi alte reuniuni şi dialogurii la nivel înalt între UE şi Turcia”.

Potrivit Consiliului European, Ankara a “continuat operaţiunile de foraj la vest de Cipru şi a lansat o a doua operaţiune de foraj la nord-est de Cipru în apele teritoriale cipriote. [...] Consiliul face apel din nou la Turcia să se abţină de la astfel de acţiuni, să acţioneze într-un spirit de bună vecinătate şi să respecte suveranitatea şi drepturile suverane ale Ciprului în conformitate cu dreptul internaţional”.

“Consiliul, salutând invitaţia guvernului cipriot de a negocia cu Turcia, ia act de faptul că delimitarea zonelor economice exclusive şi a platformei continentale ar trebui abordată prin dialog şi negociere cu bună credinţă, cu respectarea deplină a dreptului internaţional şi în conformitate cu principiul relaţiilor de bună vecinătate”, a mai susţinut declaraţia.

Pe lângă suspendarea negocierilor de nivel înalt, Consiliul mai susţine de asemenea “propunerea Comisiei de a reduce asistenţa pentru preaderare acordată Turciei pentru 2020 şi invită Banca Europeană de Investiţii să îşi revizuiască activităţile de acordare de împrumuturi în Turcia, în special în ceea ce priveşte creditele garantate cu obligaţiuni suverane”.

Navele turceşti de foraj Yavuz şi Fatih aparent au ancorat în largul coastei Ciprului pentru a fora după petrol şi gaz. Cipru şi Grecia văd acest lucru drept o provocare şi Uniunea Europeană a cerut Turciei să pună capăt forărilor în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Ciprului. Între timp, Ankara, care respinge revendicarea de către Nicosia a ZEE, consideră că are dreptul să foreze după combustibili fosili în regiune şi a susţinut că va continua să facă acest lucru.

La sfârşitul lunii iunie, liderii UE şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la “activităţile de foraj ilegale” ale Turciei în estul Mediteranei, cerând Comisiei Europene şi serviciului diplomatic al UE să conceapă unele “măsuri cu ţintă clară” împotriva Ankarei.

“Consiliul urmăreşte în continuare cu atenţie această chestiune şi, în conformitate cu concluziile Consiliului European din 20 iunie, invită Înaltul Reprezentant şi Comisia să continue să examineze posibilităţile de luare a unor măsuri cu ţintă clară, având în vedere faptul că Turcia îşi continuă activităţile de foraj în estul Mediteranei. Consiliul va monitoriza îndeaproape evoluţiile şi va reveni asupra acestei chestiuni, după caz”, a mai susţinut declaraţia.

Ciprul este de mult timp divizat în Republica Cipru şi Republica Turcă a Ciprului de Nord care nu este recunoscută pe plan internaţional. În 1974, Turcia a trimis soldaţi pe insulă ca răspuns la o tentativă de lovitură de stat desfăşurată de armata elenă. Drept urmare, Ankara a ocupat aproximativ 40% din teritoriul Ciprului şi în acea zonă, în 1983, a fost proclamată Republica Turcă a Ciprului de Nord. Până acum, Turcia a rămas singură naţiune din lume care consideră Ciprul de Nord stat suveran. Republica Cipru, care de drept are suveranitate asupra întregii insule, s-a alăturat Uniunii Europene în 2004.

Disputa dintre Republica Cipru şi Turcia s-a amplificat în 2011 când au fost descoperite primele depozite de gaze naturale în largul coastei insulei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe