SUA avertizează Rusia împotriva protejării regimului Maduro

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (Getty Images)

SUA a emis cel mai puternic avertisment de până acum la adresa Rusiei, cerându-i acesteia să nu mai interfereze cu criza din Venezuela prin susţinerea regimului lui Nicolas Maduro.

Venezuelenii continuă să acorde atenţie apelului liderului opoziţiei Juan Guaido de a ieşi în stradă cu scopul de a-l alunga forţat pe Maduro de la putere. Totuşi, încă nu există niciun semn concret al unei schimbări în criza care pare tot mai mult să împingă ţara spre un impas politic, potrivit Express.co.uk. Rusia, care a continuat să îl susţină pe Maduro în ultimele luni, a fost un ghimpe major în aparentele încercări ale SUA de a răsturna regimul venezuelean actual.

Iar acum, războiul cuvintelor dintre Rusia şi SUA s-a amplificat şi mai mult, Washingtonul lansând un avertisment puternic la adresa Moscovei cu privire la interferenţa sa în criza ce învăluie ţara sud-americană.

Într-un interviu acordat la Casa Albă, consilierul pentru securitate naţională al administraţiei preşedintelui Donald Trump, John Bolton, a afirmat: “Aceasta este emisfera noastră. Nu este un loc unde ar trebui să interfereze ruşii. Este o greşeală din partea lor. Nu va duce la o îmbunătăţire a relaţiilor”.

De asemenea, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că o acţiune militară în Venezuela ar putea avea loc dacă va fi nevoie de aşa ceva pentru a ajuta la calmarea crizei interne.

Dar, într-un interviu cu Fox Business, el a precizat că ar prefera o tranziţie paşnică, avertizând totuşi: “Acţiunea militară este posibilă. Dacă acest lucru este necesar, atunci SUA va face acest lucru”.

Rusia a răspuns imediat acuzaţiei că interferează cu criza venezueleană, declarându-i secretarului de stat american că “influenţa distructivă” a SUA în Venezuela reprezintă o încălcare a dreptului internaţional.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că propria interferenţă a SUA “nu are nimic de a face cu democraţia”, avertizând: “Urmărirea acestor paşi agresivi va atrage consecinţe”.

SUA a susţinut că Maduro era pregătit să se retragă de la conducere şi să părăsească ţara, însă Rusia l-a sfătuit să nu o facă.

Pompeo a declarat marţi pentru CNN că Maduro “a avut un avion pe pistă, era pregătit să plece în această dimineaţă, după cum înţelegem, şi ruşii i-au indicat că ar trebui să rămână”.

Rusia şi-a consolidat legăturile militare cu Venezuela în ultimii ani şi în luna decembrie a trimis în ţara sud-americană avioane de luptă capabile nuclear pentru a participa la exerciţii militare comune.

Moscova a continuat să trimită personal în Caracas, însă Ambasada Rusiei din capitala venezueleană a sugerat marţi că nu se va implica în violenţele care au loc pe străzi.

Cel mai recent război al cuvintelor între SUA şi Rusia are loc după ce Guaido a cerut o revoltă militară pentru a-l înlătura pe Maduro de la putere.

Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar în luna ianuarie, a cerut miercuri organizarea de proteste masive în Venezuela. Şi, într-un mesaj postat pe conturile sale de social media, el a cerut forţelor militare să vină de partea sa, adăugând că Maduro nu mai beneficiază de suportul armatei.

Miercuri, au izbucnit ciocniri violente între manifestanţi ai opoziţiei venezuelene şi membri ai forţelor armate. De altfel, soldaţi ai Gărzii Naţionale au lansat miercuri gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care au încercat să blocheze o autostradă închisă ce ducea către o bază aeriană din estul capitalei Caracas.

La rândul său, Maduro a apărut miercuri la televiziunea de stat alături de ofiţeri militari şi din sectorul de informaţii şi a declarat că soldaţii “loiali şi ascultători” au oprit o tentativă de lovitură de stat organizată de Guaido.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe