SUA avertizează asupra unui posibil atac biologic

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Un raport al Academiei Naţionale de Ştiinţe atrage din nou atenţia asupra pericolului prezentat de un eventual atac cu arme bacteriologice.

Ştirea survine pe fondul existenţei unor focare de epidemie în Africa, cu ebola, şi în China, cu un nou virus botezat de cercetători Boala X (Disease X), despre care s-a afirmat că ar avea potenţialul de a rade rasa umană de pe suprafaţa Planetei.

Raportul agenţiei americane atrage atenţia că progresul rapid înregistrat de oameni în crearea unor viruşi artificiali ne face vulnerabili în faţa unor asemenea atacuri.

Progrese în domeniul biologiei sintetice, care combină biologie cu procedee de reverse engineering, presupune, potrivit unui articol al The Guardian, ca oamenii de ştiinţă pot crea virusuri letale, pot transforma o bacterie benignă într-una letală şi pot modifica microbii comuni astfel încât să secrete toxine letale odată ce intră în organism.

Descoperirile recente în domeniul manipulării genetice - în special de tipul CRISPR - au făcut posibilă alterarea genelor pentru o serie de organisme, folosind laboratoare de dimensiuni mici, uşor accesibile.

Raportul a fost solicitat pentru a semnala modurile prin care s-ar putea abuza de această tehnologie, dar şi pentru a evidenţia modalităţile în care oamenii se pot pregăti pentru un atac biologic.

Un articol din 2012 publicat de The Guardian, arăta cum, în timpul unui congres de virusologie din Malta, un cercetător a arătat cum virusul H5N1 poate fi mutat genetic cu ajutorul a cinci paşi simpli de laborator, pentru a obţine un virus extrem de letal, incomparabil mai periculos decât antraxul.

Studiul a şocat comunitatea de informaţii internaţională, şi a fost interzis de la publicare în revistele de specialitate, din motive de securitate.