SUA ar ridica sancţiunile în câteva zile dacă Rusia ar continua să adopte măsuri “pozitive”


Secretarul de stat american John Kerry ţine un discurs în cadrul unei conferinţe de presă la ambasada SUA din Londra, 16 decembrie 2014.
Secretarul de stat american John Kerry ţine un discurs în cadrul unei conferinţe de presă la ambasada SUA din Londra, 16 decembrie 2014. (Captură Foto)

Rusia a făcut paşi constructivi în ultimele zile privind reducerea tensiunilor din Ucraina, a declarat marţi secretarul de stat american John Kerry, luând în calcul posibilitatea ca Statele Unite să poată ridica sancţiunile dacă Moscova va continua pe această cale.

Luând cuvântul în Londra, Kerry a declarat că SUA şi Uniunea Europeană ar putea ridica sancţiunile în câteva zile sau săptămâni dacă preşedintele Vladimir Putin va continua să adopte măsuri pozitive pentru scăderea tensiunilor şi dacă va respecta angajamentele acordului de încetare a focului care urmăreşte să pună capăt conflictului din Ucraina.

“Singurul scop al sancţiunilor este acela de a restabili norma internaţională cu privire la comportamentul dintre naţiuni”, şi de a asigura respectarea graniţelor, a suveranităţii şi drepturilor cetăţenilor, a declarat Kerry reporterilor.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest a declarat că preşedintele Barack Obama s-a decis să semneze o nouă lege aprobată de Congres, în baza căreia Statele Unite vor furniza arme către guvernul din Kiev şi vor aplica noi sancţiuni împotriva Rusiei datorită activităţilor sale în Ucraina.

Iniţial, Obama a declarat că are reţineri în privinţa semnării acestei legi dacă noile măsuri nu sunt sincronizate cu partenerii europeni.

Preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au discutat marţi seara, prin telefon, cu Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, a declarat biroul de presă al liderului francez.

Cei doi lideri vestici au cerut o reluare rapidă a contactelor dintre părţile implicate în conflict, aşa cum este sugerat în acordul de încetare a focului încheiat în luna septembrie la Minsk.

De asemenea, Hollande şi Merkel au subliniat importanţa realizării unui progres într-un timp cât mai scurt, conform declaraţiei de presă a biroului prezidenţial francez.

Purtătoarea de cuvânt a departamentului de stat american, Jen Psaki, a declarat că nu există nicio discrepanţă între comentariile lui Kerry şi anunţul făcut de Casa Albă în legătură cu noile sancţiuni împotriva Rusiei.

“Rusia are de făcut o alegere. Există măsuri specifice pe care trebuie să le ia Moscova pentru a implementa protocoalele de la Minsk”, a declarat Psaki.

“Ei pot să facă acest lucru. Stă în puterea lor şi, dacă o fac, este evident că acest lucru va avea un impact asupra măsurilor pe care le luăm”, a spus ea reporterilor în Washington.

Psaki a mai declarat că Statele Unite priveşte rapoartele legate de reducerea violenţelor din estul Ucrainei ca un pas pozitiv şi o oportunitate pentru adoptarea unei soluţii politice durabile.

De asemenea, Poroşenko a declarat marţi că scurta perioadă de calm în care nu s-au auzit împuşcături în estul Ucrainei reprezintă un semnal pozitiv.

Rubla a scăzut foarte mult în ultimele luni, iar marţi a atins un nivel extrem de coborât – un euro a ajuns să fie cotat cu 100 de ruble iar un dolar american cu 80 de ruble ruseşti.

Întrebat în legătură cu devalorizarea rublei, Kerry a citat nu numai sancţiunile occidentului ci şi alţi factori, precum scăderea preţurilor la petrol şi economia rusească.

“Există o mulţime de factori combinaţi, dar sancţiunile au avut în mod clar scopul de a-l determina pe preşedintele Putin să facă alte alegeri”, a declarat Kerry.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe