Problemele financiare ale Rusiei vor afecta economia R. Moldova

(photos.com)

Experţii economici au afirmat că problemele financiare cu care se confruntă Rusia vor afecta şi Republica Moldova.

Rubla rusească a devenit moneda cu cea mai scăzută evoluţie în 2014, după ce, de la începutul acestui an, a înregistrat o depreciere de 60% în raport cu dolarul american. Preţul ieftin al ţiţeiului va genera o scădere de 4,5% a economiei ruse anul viitor, a avertizat Banca Centrală, care a anunţat în miez de noapte măsuri extraordinare, nemaivăzute din timpul crizei din 1998, pentru a întări cursul monedei naţionale.

Deprecierea rublei vine în contextul ieşirilor masive de capital din economia rusă. Atât investitorii străini, cât şi cei ruşi îşi scot banii din Rusia, îngrijoraţi că sancţiunile internaţionale vor izola economia. Într-un raport în care-şi explică politica monetară, Banca Centrală rusă a avertizat luni că ieşirile de capital întregistrate în cel de-al patrulea trimestru din 2014 se vor ridica la nivelul celor înregistrate în primele trei luni ale anului.
În aceste condiţii, directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice din R.Moldova, Alexandru Stratan a declarat: "Din păcate, vor avea de suferit persoanele care depind de remitenţele din Rusia în Moldova. Probabil, pe alocuri, li se vor înjumătăţi veniturile, sau în genere pot să asiste la reducerea acestor volume de bani transferate".

Mai mult, analiştii vorbesc şi despre posibilitatea retragerii investitorilor ruşi din Moldova, din cauza problemelor din ţara lor.

"Să nu credem că vor fi afectaţi doar cei care primesc remiteri din Rusia. Vom fi afectaţi cu toţii. Să ne aducem aminte de anul 1998 când Rusia a intrat în default ce s-a întâmplat cu leul nostru, ce s-a întâmplat cu creşterea noastră economică", a subliniat expertul economic IDIS "Viitorul", Ion Tornea.

Analiştii Kremlinului consideră că, până la sfârşitul acestui an, ieşirile de capital din Rusia vor atinge pragul de 117 miliarde de euro (150 de miliarde de dolari). În primele şase luni ale anului, 58,8 miliarde de euro (74,6 miliarde de dolari) au ieşit deja din Rusia, deoarece investitorii şi ruşii înstăriţi încearcă să-şi pună banii la adăpost în contextul rundelor succesive de sancţiuni internaţionale aplicate Rusiei ca urmare a agresiunii acesteia din Ucraina.
Exodul capitalului reprezintă cel mai mare risc pentru stabilitatea economică a Rusiei. Banii scoşi deja din Rusia vor retrimite ţara în recesiune şi, pe măsură ce ieşirile de capital continuă, contracţia economică va fi cu atât mai puternică.
Rusia reprezintă unul dintre principalii parteneri comerciali ai Moldovei. De asemenea, în această ţară se află cei mai mulţi moldoveni care muncesc peste hotare.