SUA acuză Iranul că înarmează Hezbollah. Cere ONU să aplice embargoul asupra armelor

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, şi-a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la faptul că Iranul furnizează arme grupului libanez Hezbollah, încălcând embargoul asupra armelor impus de Consiliul de Securitate al ONU.
Ambasadorul american la ONU, Samantha Power.
Ambasadorul american la ONU, Samantha Power. (Captură Foto)

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, şi-a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la faptul că Iranul furnizează arme grupului libanez Hezbollah, încălcând embargoul privind armele impus de Consiliul de Securitate al ONU.

Power a declarat că înarmarea Hezbollah de către Iran “continuă să destabilizeze Orientul Mijlociu” şi a cerut Consiliului să pună în aplicare embargoul.

Jeffrey Feltman, responsabilul pentru afaceri politice al ONU, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Teheranul încalcă sancţiunile ONU prin furnizarea de arme grupului Hezbollah.

Teheranul a refuzat în mod sfidător să respecte embargoul asupra armelor sau restricţiile privind programul iranian de rachete balistice impuse de ONU şi a fost protejat de Rusia şi China, care şi-au folosit dreptul de veto pentru a bloca Consiliul de Securitate să impună sancţiuni pentru nerespectarea încălcărilor raportate anterior.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Vladimir Safronkov, a susţinut miercuri că Moscova va continua să blocheze încercările de sancţionare a Iranului, adăugând că Rusia se opune oricărei “presiuni” asupra Teheranului din cauza rachetelor sale balistice sau armelor convenţionale.

Dar succesoarea desemnată a lui Power la ONU, guvernatoarea din Carolina de Sud, Nikki Haley, a declarat în cadrul unei audieri în Senatul SUA că viitoarea administraţie Trump adoptă o poziţie dură în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor ONU împotriva Iranului.