Mogherini: UE va susţine acordul nuclear iranian

Cu câteva zile înainte de învestirea în funcţie a preşedintelui american, Donald Trump, şefa UE pentru politică externă a reiterat că blocul european va susţine în continuare un controversat acord nuclear cu Teheranul, un acord criticat şi respins de Trump.
Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate.
Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate. (Captură Foto)

Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, a declarat că blocul european va susţine acordul nuclear cu Iranul, cu riscul de a genera un potenţial conflict cu preşedintele ales al SUA, care a condamnat acordul.

Mogherini a insistat luni că acordul serveşte nevoilor de securitate ale Europei şi este o “dovadă că diplomaţia funcţionează şi obţine rezultate”.

La aceeaşi întâlnire a miniştrilor UE, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat pentru AFP că trebuie să fie menţinut acordul.

Trump a criticat în mod constant acordul cu Iranul, iar în weekendul trecut l-a denunţat ca “unul dintre cele mai proaste acorduri încheiate vreodată”.

Acordul a fost semnat de Iran, pe de o parte, şi SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania, pe de altă parte, în iulie 2015, plasând limite asupra programului nuclear al Teheranului în schimbul reducerii sancţiunilor internaţionale impuse asupra sectoarelor iraniene al petrolului, comerţului şi finanţelor.