Studiu: păsările au creier mic, dar abilităţi mari

În pofida unui creier mic, unele păsări dau dovadă de o capacitate cognitivă surprinzătoare, care s-ar explica printr-un număr mai mare de neuroni
Papagal Ara
Papagal Ara (.)

Cercetătorii s-au declarat surprinşi de rezultatele unui prim studiu în care au măsurat sistematic numărul de neuroni din creierul a douăzeci de specii de păsări, a căror mărime variază de la minusculul diamant mandarin până la pasărea Emu care poate atinge 1,90 metri. Ei au constatat că toate aceste păsări au mai mulţi neuroni - pentru aceeaşi masă cerebrală - decât mamiferele şi chiar primatele, potrivit unui studiu publicat pe 13 iunie în La Libre Belgique şi preluat de Rador.

Ca exemplu, este dat ceierul papagalului Ara care are dimensiunea unei nuci fără coajă, în timp ce creierul unui macac este mare cât o lămâie. Cu toate acestea, papagalul Ara are mai mulţi neuroni decât primata, potrivit concluziilor unui grup de cercetători ale căror lucrări sunt publicate în rapoartele Academiei Americane de Ştiinţe (PNAS).

"Multă vreme, am auzit spunându-se ca a avea un creier de pasăre nu este ceva măgulitor, dar acum remarca ar trebui să fie un compliment", a declarat Suzana Herculano-Houzel, profesor de neuro-ştiinţe la Universitatea Vanderbilt (SUA) şi principalul autor al acestui studiu.

Aceste lucrări oferă un răspuns la o întrebare pe care şi-o pun cercetătorii de mai bine de zece ani: cum nişte păsări cu un creier mic pot efectua sarcini complexe?

Papagalii şi ciorile au demonstrat capacităţi cognitive comparabile cu cele ale primatelor. Ele pot confecţionează instrumente pe care le pot folosi pentru găsirea hranei sau alte lucruri.

Ele se recunosc în oglindă şi anticipează viitoarele lor necesităţi, demonstrând astfel capacităţi cognitive despre care se credea până în prezent că doar primatele sunt capabile.

"Am descoperit că păsările, în special cele cântătoare şi papagalii, au un număr mare de neuroni în pallium, partea creierului care corespunde cortexului cerebral ce este important pentru funcţiile cognitive superioare, cum ar fi planificarea viitorului... Aceasta explică de ce au niveluri de inteligenţă cel puţin la fel de complexe ca ale primatelor", a notat autoarea studiului Suzana Herculano-Houzel.

Neuronii din creierele păsărilor sunt mult mai mici şi mai concentraţi decât la mamifere, notează cercetătorii. Spre exemplu, creierul papagalilor şi al păsărilor cântătoare are de două ori mai mulţi neuroni decât creierul primatelor de aceeaşi mărime şi de două până la patru ori mai mulţi decât creierul şoarecilor şi şobolanilor.

Deşi legătura între inteligenţă şi numărul neuronilor nu a fost stabilită cu claritate, grupul de cercetători estimează că, la păsări, creierul conţine acelaşi număr de neuroni şi chiar mai mulţi decât acela al multora dintre cele mai mari mamifere, şi poate, potenţial, să producă "o putere cognitivă" superioară.