Studiu: Numărul fumătorilor creşte continuu. În lume există cca. un miliard de fumători

(photos.com)

Numărul persoanelor care fumează este în creştere chiar dacă în anumite zone fumatul nu mai este atât de popular, se arată într-un studiu elaborat de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington din SUA, publicat în JAMA, scrie Mediafax.

În 2012 erau 967 de milioane de fumători cotidieni, faţă de 721 de milioane de persoane cât fumau în 1980, conform datelor colectate din 187 de ţări.

Numărul mare de fumători este în funcţie de creşterea demografică, au afirmat cercetătorii pentru publicaţia JAMA. Astfel, numărul crescător al persoanelor care fumează se poate explica prin faptul că populaţia planetei s-a dublat în ultimii 50 de ani, atingând şapte miliarde.

Bangladesh, China şi Rusia sunt ţări a căror populaţie creşte continuu şi tocmai în aceste ţări a crescut numărul de fumători în ultimii ani, arată cele mai recente cifre.

În ţările dezvoltate se înregistrează un procent mai mare al persoanelor care fumează, potrivit studiului IHME.

În prezent, aproximativ 3 din 10 bărbaţi (31%) şi 1 din 20 de femei (6%) fumează zilnic, în comparaţie cu 4 din 10 bărbaţi (41%) şi 1 din 10 femei (10%) în 1980.

Cel mai mare consum de tutun se înregistrează în Timorul de Est, unde 61% din locuitori fumează zilnic. În cealaltă parte a clasamentului se află insulele Antigua şi Barbuda, unde procentul este de 5%.

Există ţări, printre care se numără Canada, Islanda, Norvegia şi Mexic, unde locuitorii au reuşit să renunţe la fumat sau să reducă, în mod semnificativ, consumul de ţigări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură