Studiu italian : 90% dintre pacienţii cu COVID-19 externaţi au simptome la două luni după ce s-au îmbolnăvit

.
. (pixabay.com)

Un studiu italian care a urmărit pacienţii cu virus Wuhan externaţi a dezvăluit că aproape 90% dintre cele 143 de persoane urmărite au încă simptome la două luni după ce s-au îmbolnăvit, potrivit Daily Mail.

Aproape jumătate au raportat o stare mai rea comparativ cu perioada anterioară îmbolnăvirii. Experţii au descris rezultatele studiului drept „extrem de îngrijorătoare”.

Rezultatele survin după ce, săptămâna aceasta, un alt studiu a sugerat că aproape 10 la sută dintre pacienţii care îşi pierd simţul gustului sau al mirosului în timpul bolii Covid-19 nu îl recapătă după o lună, potrivit Daily Mail.

Cele mai frecvente simptome pe care le-au semnalat cei chestionaţi au fost lipsa capacităţii normale de respiraţie, dureri articulare, dureri în piept, tuse şi pierderea mirosului.

Studiul a arătat că doar 12,6% dintre pacienţii externaţi devin complet lipsiţi de simptome COVID-19, pe când 32% aveau unul sau două simptome, iar 55% aveau mai mult de două.

Peste jumătate (53,1 la sută) dintre pacienţi manifestau oboseală, 43,4 la sută probleme la respiraţie, 27,3 la sută dureri articulare şi 21,7 la sută dureri toracice, arată Daily Mail.

Pacienţii care continuă să prezinte simptome sunt adesea denumiţi „transportatori de cursă lungă” şi unii dintre ei şi-au popularizat problemele pe forumurile de internet pentru a descrie „valurile” frustrante ale simptomelor COVID-19 care pur şi simplu nu dispar nici după câteva luni.

Studiul a fost condus de dr. Angelo Carfi de la Fundaţia Policlinico Universitario Agostino Gemelli din spitalul IRCCS din Roma, care a anchetat pacienţii la două luni după ce au raportat îmbolnăvirea cu COVID-19, boala produsă de virusul Wuhan. Pacienţii au fost externaţi în medie de 36 de zile, cu un timp mediu în spital de 14 zile.

Potrivit epidemiologului Gideon Meyerowitz-Katz din New South Wales, Australia, concluziile sunt „extrem de îngrijorătoare”, deşi medicul a notat pe Twitter că multe dintre aceste simptome sunt tipice pentru cei care se recuperează de pneumonie.

Pacienţilor li s-a cerut să îşi estimeze starea de sănătate de la zero (cea mai gravă stare de sănătate imaginabilă) la 100 (cea mai bună sănătate imaginabilă) înainte şi după ce au suferit boala.

Dacă şi-au estimat scorul scăzut cu 10 puncte, acest lucru a fost descris în studiu ca o „stare de sănătate înrăutăţită” - lucru observat la 44,1 la sută dintre pacienţi.

Cercetătorii au subliniat că studiul lor nu poate exclude faptul că simptomele experimentate de persoane post-Covid nu erau tipice pentru ele anterior.

De asemenea, studiul nu au putut descifra dacă cei care au avut simptome mai grave în timpul bolii au mai multe şanse să aibă simptome persistente după aceea.

Dr. Bharat Pankhania, lector principal clinic la Universitatea din Exeter, a declarat că rezultatele studiului sunt „neconcludente” din cauza dimensiunilor mici ale eşantionului.

Cu toate acestea, el a fost de acord cu autorii studiului că „poate exista un sindrom remanent al bolii Covid-19 şi că trebuie să-l urmărim”, transmite The Telegraph.

Studiul survine după ce un alt studiu, care a arătat că una din zece persoane care îşi pierd simţul gustului şi mirosului din cauza virusului Wuhan au şanse să nu-l recupereze nici după o lună.

Schimbarea mirosului sau a gustului este acum recunoscută ca un semn de Covid-19, alături de o tuse continuă şi febră - conform Daily Mail.