Studiu GfK: Gradul mic de încredere în elita politică a scăzut din nou. Ce părere au românii despre cum merge economia

.
. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
16.10.2012

Evenimentele de pe scena politică din această vară au afectat starea de spirit a populaţiei şi au făcut să scadă încrederea în politicieni, relevă un studiu realizat de GfK. Românii nu sunt mulţumiţi nici de cum merge economia, iar aproape trei sferturi dintre ei cred că aceasta evoluează mai greu decât era de aşteptat.

"Anul acesta se anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 0,5 procente. Şomajul este scăzut, sub cinci procente. Economia şi moneda trebuie să se stabilizeze treptat. România este a doua cea mai săracă ţară din UE. În perioada verii, preşedintele şi primul ministru s-au luptat pentru putere. Această luptă a culminat cu un referendum organizat pentru demiterea preşedintelui, invalidat din cauza numărului mic de votanţi. Aceste evenimente au afectat în mod clar starea de spirit a populaţiei. Gradul mic de încredere în elita politică deja existent a scăzut din nou. Încrederea că politicienii vor stabiliza economia României şi o vor dirija spre creştere pe termen lung a scăzut. În general, 73% din populaţie consideră că situaţia economică este mai rea decât acum un an", se arată într-un comunicat GfK România, realizat pe baza rezultatelor unui raport al institutului internaţional de cercetare de piaţă GfK Consumer Climate pentru Europa şi Statele Unite.

Consumatorii din ţările europene se aşteaptă în continuare ca puterea economică să scadă şi mai mult, chiar dacă în lunile de vară situaţia economică nu s-a deteriorat, dar nici nu s-a îmbunătăţit.

Din studiu a mai rezultat că şomajul a crescut în aproape toate ţările, iar guvernele încearcă să îşi aducă deficitele de stat sub control prin măsuri stricte de austeritate, inclusiv prin mărirea impozitelor. În statele unde criza se resimte mai puternic, cum ar fi Grecia, Spania şi Portugalia, populaţia a organizat proteste de stradă contra măsurilor de austeritate luate de guverne.

Europenii nu au aşteptări prea mari legate de creşterea veniturilor, iar protestele organizate de ei demonstrează că sunt aproape la limită în ceea ce priveşte gradul de suportabilitate a măsurilor de austeritate.

Românii, printre cei mai optimişti

Cei mai pesimişti în privinţa creşterii veniturilor sunt chiar locuitorii din ţările afectate puternic de criză - Italia, Spania şi Grecia, iar la polul opus sunt cei din Germania, Austria şi România. Dorinţa de cumpărare a scăzut la majoritatea europenilor, pe măsură ce au observat că veniturile le sunt diminuate, iar guvernele cresc taxele. Excepţie fac locuitorii din Germania, Bulgaria şi Polonia.

Şi în SUA, în ciuda situaţiei economice incerte, s-a constatat că americanii devin din ce în ce mai siguri pe ei, în calitate de consumatori.

Studiul GfK "Climatul de consum MAXX" a fost realizat pe baza unor interviuri lunare cu consumatori, la cererea Comisiei Europene, în toate ţările UE. În studiu, au fost cuprinse şi SUA. Analiza prezintă o sinteză asupra evoluţiei aşteptărilor privind starea economică şi veniturile, precum şi a dorinţei de cumpărare a consumatorilor din Austria, Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Cehă, România şi Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor