Studiu: Coreea de Nord ar putea dezvolta arme chimice capabile să “distrugă omenirea”

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Capabilităţile Coreei de Nord în sectorul armelor chimice ar putea fi chiar mai periculoase decât programul său de rachete nucleare, deoarece cu aceste arme ar putea “distruge omenirea”, a susţinut la sfârşitul săptămânii trecute publicaţia sud-coreeană Chosun Ilbo, citând publicaţia americană The New York Times.

Comentariile au fost făcute aparent într-un studiu realizat de Institutul pentru Studii Internaţionale Middlebury, publicat în luna decembrie, care a sugerat că închiderea programului nuclear nord-coreean nu va elimina ameninţarea pe care Phenianul o reprezintă în lume şi că armele biologice ar putea prezenta o provocare chiar mai mare decât bombele nucleare.

“Un singur galon [3,78 litri] de antrax, dacă este distribuit în mod corespunzător, ar putea distruge viaţa umană pe Pământ”, a precizat The New York Times (NYT). “Chiar şi aşa, administraţia [preşedintelui american Donald] Trump a acordat o atenţie redusă urmăririi dezvoltării armelor biochimice de către Coreea de Nord – o ameninţare pe care unii analişti o descriu ca fiind mai urgentă decât armele sale nucleare, despre care Phenianul şi Washingtonul au discutat timp de peste 6 luni”.

Articolul citează opinia lui Andrew C. Weber, un oficial al Pentagonului care a condus programele de apărare nucleară, chimică şi biologică în timpul administraţiei preşedintelui Barack Obama, potrivit căreia este “mult mai probabil ca Phenianul să folosească arme biologice decât arme nucleare. Programul este avansat, subestimat şi foarte letal”.

Pe lângă antrax, alţi agenţi chimici urmăriţi de cercetătorii din Phenian aparent includ variola, un virus mortal care ucide aproximativ o treime dintre persoanele care îl contractează. Câţiva dezertori militari nord-coreeni au fost testaţi pozitiv la anticorpi pentru variolă, însemnând că aceştia au fost fie expuşi la virus, fie au fost vaccinaţi. Alţi agenţi chimici puternici despre care se crede că sunt militarizaţi includ acidul cianhidric, fosgenul, gazul sarin, tabunul şi clorul.

Puterile mondiale care consideră Coreea de Nord o ameninţare au acordat public puţină atenţie capabilităţilor nord-coreene de arme biochimice. Negocierile curente dintre administraţia Trump şi regimul comunist al lui Kim Jong-un se concentrează pe angajamentul preşedintelui american de a elimina programul de arme nucleare nord-coreean, care a fost folosit mult timp de Phenian ca o ameninţare principală împotriva Statelor Unite şi a altor puteri ostile. Coreea de Nord s-a lăudat puţin în legătură cu programul său de arme chimice, comparativ cu repetatele ameninţări că va folosi arme nucleare împotriva teritoriului american.

Potrivit celui mai recent raport al Coreei de Sud pe tema apărării, publicat marţea trecută, “Coreea de Nord a produs între 2.500 şi 5.000 tone de arme chimice şi biologice începând cu anii 1980, şi este capabilă să cultive şi să producă o gamă largă de arme biologice inclusiv antrax, variolă şi ciumă bubonică”.

În 2017, Phenianul a acuzat CIA şi Serviciul de Informaţii al Coreei de Sud că plănuiesc un atac cu arme biochimice împotriva “conducerii supreme” a Norduui, deşi nu a oferit niciodată dovezi concrete în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe