Agenţia de spionaj a Coreei de Sud: ambasadorul nord-coreean în Italia a dispărut

Steagul Coreei de Nord
Steagul Coreei de Nord (Lillian Suwanrumpha/AFP/Getty Images)

Ambasadorul Coreei de Nord în Italia a dispărut, a declarat BBC, citând comentarii aparent făcute de agenţia sud-coreeană de spionaj. Ştirea a apărut după rapoarte neconfirmate că diplomatul Jo Song-gil a încercat să obţină azil politic într-o ţară occidentală nespecificată.

Jo, în vârstă de 48 de ani, ginerele unor diplomaţi nord-coreeni de rang înalt, a fugit din Ambasada Coreei de Nord de la Roma în urmă cu o lună împreună cu soţia, potrivit parlamentarului sud-coreean Kim Min-ki, relatează site-ul de ştiri Zero Hedge.

“Mandatul ambasadorului interimar Jo Song-gil expira la sfârşitului lunii noiembrie 2018, iar el a fugit din complexul diplomatic la începutul acelei luni”, a precizat Kim.

Socrul lui Jo, Lee Do-seop, a fost un ambasador bine-cunoscut în Tailanda şi Hong Kong. Jo a ocupat funcţia de ambasador interimar la Roma începând cu octombrie 2017, după expulzarea ambasadorului de la acea vreme Mun Jong-nam din cauza unui test nuclear efectuat de Phenian în septembrie 2017.

Ultimul diplomat de rang înalt nord-coreean care a dezertat a fost adjunctul ambasadorului din Londra, Thae Yong-bo, care şi-a abandonat postul în 2016, şi s-a stabilit cu soţia şi copiii în Coreea de Sud.

Dezertarea lui Thae a fost considerată o lovitură pentru regimul dictatorului Kim Jong-un, având în vedere poziţia sa. Ulterior, Thae a îndemnat lumea să răspândească informaţii în Coreea de Nord cu scopul de a submina statutul dictatorului în rândul cetăţenilor nord-coreeni, potrivit BBC.

Serviciul naţional de informaţii al Coreei de Sud – care se ocupă cu interogarea dezertorilor nord-coreeni – a declarat parlamentarilor că nu a aflat nimic despre Jo Song-gil de la începutul lunii trecute şi nu a confirmat că diplomatul a încercat să dezerteze într-o altă ţară.

Totodată, Ministerul italian de Externe a declarat pentru BBC că nu a primit nicio cerere de azil din partea lui Jo.

Surse diplomatice au precizat că autorităţile italiene au aflat informaţii ultima dată despre Jo la sfârşitul anului trecut, când acestea au primit o notificare din partea guvernului nord-coreean că Jo va fi înlocuit.

Totuşi, publicaţia sud-coreeană JoongAng Ilbo a raportat că Jo se află într-un “loc sigur” împreună cu familia, citând o sursă diplomatică, potrivit BBC.

Pentru a controla efectele negative produse după dezertările de mare profil, mass media nord-coreeană de stat a insistat deseori că diplomaţii care dezertează fac parte dintr-un complot sud-coreean sau american pentru subminarea guvernului comunist din Phenian. Mass media de stat i-a numit trădători pe dezertori, iar membrii familiilor acestora rămase în Coreea de Nord s-ar putea confrunta cu consecinţe severe.

Thae Yong-ho, fostul diplomat nord-coreean din Londra, a declarat reporterilor sud-coreeni că a lucrat cu Jo Song-gil, precizând că acesta a fost responsabil de livrarea de bunuri de lux în Coreea de Nord printr-o companie italiană şi că s-ar putea ca Jo să deţină unele informaţii privind planurile nucleare ale Phenianului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe