Studenţii italieni preferă universităţile din România

(photos.com)
Epoch Times România
06.11.2012

Sute de studenţi italieni se formează în fiecare an în universităţi din România, mai ales în Transilvania, unde traiul costă mai puţin, iar cursurile sunt mult mai bune decât în Italia, apreciază marţi cotidianul roman La Repubblica, într-un articol semnat de trimisul special în România, jurnalistul Paolo Brera.

Viitorii medici italieni au decis să studieze în România, unde meseria se învaţă mai bine, mai ales în Transilvania. Peste 600 de tineri italieni s-au înscris în ultima perioadă la universitatea privată 'Vasile Goldiş' din Arad, circa 50 la universitatea din Timişoara, şi alţi peste o mie de studenţi din Peninsulă frecventează universităţile din Iaşi, Bucureşti, Cluj şi Constanţa, relatează cotidianul roman menţionat.

Studiile preferate de italieni sunt cele de la facultăţile de medicină generală, dar şi stomatologie şi medicină veterinară.

După ultimele statistici publicate în raportul Migrantes pe anul 2011, 42.000 de studenţi italieni au decis în ultima perioadă să plece la studii în străinătate, mai ales în Spania şi în România, unde totul costă mai puţin decât în Italia şi unde calitatea cursurilor universitare este superioară, opinează La Repubblica.

'Aceasta este una dintre principalele virtuţi ale Europei unite: îţi iei diploma unde reuşeşti, îţi exerciţi meseria unde vrei', susţine autorul articolului.

La începutul fiecărui an universitar, sute de italieni îşi pregătesc valiza şi se deplasează în România. 'Fata mea s-a înscris la universitatea din Timişoara, unde se simte foarte bine', declară o mamă, psihiatra Nicla Picciariello, într-un interviu acordat cotidianului roman menţionat.

Alessandro Nicolo, student la facultatea de stomatologie din Arad, povesteşte: 'Când i-am spus profesoarei mele că vin de la Reggio Calabria, mi-a răspuns că este un loc periculos, unde lumea se împuşcă pe stradă, din cauza criminalităţii organizate, 'Ndrangheta. Iar eu i-am spus că în Italia lumea crede acelaşi lucru despre România, dar nimic nu este adevărat'.

O altă studentă italiană care învaţă în România declară: 'Când am plecat din Italia, prietenii mă avertizau să fiu atentă. Când am ajuns în România, mi-am dat seama că e un vis, faţă de Italia: maşinile se opresc şi te lasă să treci, facultăţile au laboratoare minunate, iar noi ne simţim în siguranţă, e mult mai bine decât în Italia!'.

Timişoara şi Arad sunt oraşele preferate de studenţii din regiunile din sudul Italiei. Marzia Russo, în vârstă de 20 de ani, din Foggia, studentă la Arad, la facultatea de medicină, declară: 'Mulţumesc României, în Italia nu aş fi putut face medicină. La Arad fac practică în spitale, în Italia aş fi făcut numai teorie'.

Giuseppe Lavra, medic de la Roma, declară că în România fiecare student italian cheltuieşte în fiecare an în medie circa 4.000 de euro pe taxe universitare, mult mai puţin decât în Italia.

Antonino Nicolo, 25 de ani, student la stomatologie, la Arad, declară: 'Am învăţat uşor limba română şi îmi place aici, unde se învaţă toată ziua, teorie şi apoi practică în laboratoare. Profesorii sunt excelenţi, se pune accent pe cercetare, iar meseria o înveţi cu adevărat, nu ca în Italia'.

În România, studenţii italieni sunt fericiţi să îşi petreacă şase ani din viaţă. 'Închiriază camere cu circa 200 de euro pe lună, montează antene pentru a vedea Sky Italia, chiar dacă nu ar fi voie, îşi petrec orele libere în cafenele, adoră covrigii calzi, iubesc viaţa universitară, îşi fac prieteni, uneori se îndrăgostesc, fără teamă şi fără frontiere', afirmă autorul articolului menţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor