Străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în România doar în anumite condiţii

Epoch Times România
11.03.2013

Străinii care vor dori să achiziţioneze terenuri agricole, odată cu liberalizarea pieţei, de la 1 ianuarie 2014, o vor putea face doar în anumite condiţii, una dintre acestea fiind dovada că doritorii sunt agricultori, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

“Avem intenţia să introducem nişte condiţii, sigur nu poţi discrimina investitorii străini faţă de cei români, dar ideea ar fi ca de la o anumită suprafaţă în sus, probabil de la 5 hectare, să introducem cerinţa ca ei să fie agricultori, să aibă cunoştinţe în domeniu. De asemenea, vrem să convertim Agenţia Domeniilor Statului la ceea ce este SAFOR în Franţa, respectiv într-un organism cu un drept de preemţiune, care în momentul în care se face o tranzacţie cu terenuri, analizează cine este cumpărătorul şi dacă nu prezintă suficiente garanţii că investitorul va face agricultură nu-i permite achiziţia de terenuri”, a precizat Irimescu.

Acesta a precizat că ADS nu se poate transforma “peste noapte” într-o astfel de structură, dar, din păcate, România nu mai are alte mecanisme la dispoziţie.

Agricultorii consideră că România a pierdut în ultimii 10 ani un milion de hectare de teren arabil în favoarea strâinilor.

“Direcţia în care mergem este total greşită pentru că alte state europene, membre UE, au găsit soluţii să-şi protejeze terenurile agricole prin legi care au fost corelate cu acquis-ul comunitar, precum Germania, Italia, Franţa, Ungaria, iar noi în continuare încurajăm acest demers. De asemenea, investitorii străini au alte facilităţi, iar cei români nu au instrumente pentru a concura cu ei pe piaţa pământului”, a declarat, luni, Marcel Cucu, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Brăila, Marcel Cucu.

În replică, Achim Irimescu a subliniat că nu consideră că suprafaţa achiziţionată de străini ar fi pierdută, deoarece a fost folosită pentru agricultură.

“Vă dau exemplul investiţiilor daneze în România, care sunt foarte serioase. Ei au 150.000 de ha şi realizează producţii record de 10 tone la ha la porumb. Sunt şi eu român şi mi-aş dori ca tot terenul să fie al românilor, dar haideţi să vedem realitatea. Atâţia ani s-au putut cumpăra terenurile fără probleme şi mă îndoiesc că persoanele fizice sunt cele care vor cumpăra acum după ce persoane juridice au cumpărat un milion de hectare. Din păcate, am deschis uşa pentru achiziţia terenurilor atunci când am permis achiziţia către persoane juridice. Nu cred că pericolul mare este la persoanele fizice străine”, a mai adăugat secretarul de stat în MADR.

La ora actuală, circa 8,5% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de cetăţeni străini, prin firme înregistrate în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor