Stocurile, bonurile de tezaur si dolarul in declin din cauza impasului datoriilor

Cecuri in alb ale Trezoreriei americane intr-o imprimanta din Philadelphia. Liderii de la Washington se chinuie sa gaseasca o cale de a ridica limita datoriei guvernului american pana la 2 august, data la care SUA ar putea intra in incapacitate de plata, dupa cum sustine Trezoreria americana (William Thomas Cain / Getty Images)
Franklin Yu
27.07.2011

NEW YORK – Impasul de la Washington intre Casa Alba si republicanii din Congres in legatura cu modalitatile de a ridica limita datoria SUA si a reduce cheltuielile federale, afecteaza din nou pietele financiare.

Bursele americane au cazut luni in New York, pe masura ce liderii Congresului au esuat sa ajunga la un acord privind falimentul SUA, care, conform Trezoreriei americane, bate la usa. Luni, Fondul Monetar International (FMI) a cerut tuturor partilor sa ajunga la un acord rapid pentru a evita efectul pe care nerespectarea obligatiilor de plata l-ar putea avea asupra Statelor Unite si economiei globale.

"Plafonul datoriei federale ar trebui ridicat rapid, pentru a evita un soc pentru economia Statelor Unite si pietele financiare mondiale", a avertizat FMI intr-un raport publicat luni

Liderii de la Washington s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute intr-o incercare de a ajunge la un acord pentru a ridica limita de imprumut de 14,3 trilioane de dolari pana pe 2 august, data la care natiunea nu va fi capabila sa isi plateasca obligatiile financiare, in conformitate cu Trezoreria SUA.

4 august este o data de interes special pentru economisti, cand este programata plata unei dobanzi majore pentru bonuri de trezorerie.

Ca urmare, toti indicii importanti de actiuni au fost mai mici luni. Dow Jones Industrial Average a pierdut 88,36 puncte, sau 0,7 la suta, S & P 500 Index a scazut 7,6 puncte, sau 0,56 la suta, iar Nasdaq Composite a scazut 16 puncte. Douazeci si sase de componente Dow au fost in rosu luni, conduse de Boeing Co, care a scazut cu 1,9 la suta.

Firmele bancare au fost din nou cele invinse in impasul datoriei de la Washington. Importante firme de investitii si-au vazut stocurile comerciale micsorandu-se luni, inclusiv Morgan Stanley, care a scazut cu 2,5 la suta, si Bank of America Corp, care a scazut cu 1,2 la suta.

Volatility Index CBOE (VIX), o unitate de masura pentru volatilitatea pietei, a crescut luni si este cu pana 16 la suta mai mare de la inceputul lunii pana acum.

Marfurile si bonurile de trezorerie scad

Investitorii incep sa-si imagineze nerespecarea obligatiilor de plata de catre SUA, avand consecinte deosebite si evita activele riscante sau volatile, scazand preturile titeiului luni.

Atat North Sea Brent, cat si contractele americane pentru petrol brut au scazut luni, pe masura ce investitorii se tem ca o nerespectare a obligatiilor de plata din partea SUA ar putea incetini cresterea economica internationala si cererea pentru petrol.

Companiile de pe Wall Street au raportat luni mai multe vanzari complete de bonuri americane de trezorerie in randul investitorilor, in special a obligatiunilor de trezorerie cu scadente lungi. Pana dupa-amiaza, obligatiunile de trezorerie de 30 de ani au avut randamente de peste 4,3 la suta, valoare mai mare decat vinerea trecuta.

Incertitudinea pietei a lovit, de asemenea, monedele. Dolarul american a scazut fata de yen, francul elvetian, si dolarul canadian. Potrivit Indexului valutar Bloomberg, francul elvetian a fost moneda cu cele mai bune rezultate luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor