Ştim să diferenţiem un poliţist local, de angajaţii din cadrul Poliţiei Române? Care sunt limitele atribuţiilor acestora?

Poliţiştii locali reprezintă o categorie distinctă faţă de poliţiştii din cadrul Poliţiei Române. Cunoaşterea atribuţiilor acestora - limitate la aspecte ce ţin de circulaţie, ordine publică, mediu şi cooperare cu Poliţia şi Jandarmeria Romană - este importantă pentru a ne putea feri de un abuz dar şi pentru o bună colaborare pentru ordinea şi siguranţa publică.
Poliţia Locală (Poliţia Locală Bucureşti / Facebook)
Mădălina Crăciun
29.05.2017

Putem observa prezenţa poliţiştilor locali în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ publice, în zone comerciale sau în parcuri, în fluidizarea circulaţiei pe drumurile publice sau în zonele unde se desfăşoară comerţ stradal. La prima vedere, par a fi angajaţii Poliţiei Române, cu toate acestea ei fac parte din categoria unor funcţionari publici sau a unui personal contractual cu atribuţii de pază, în subordinea primarului sau primarului general de pe o anumită rază teritorială, categorie de angajaţi care a fost introdusă prin Legea nr. 155/2010 a Poliţiei locale.

“Politia locală se organizează şi funcţionează, prin hotărâre a autorităţii deliberative a administraţiei publice locale, ca un compartiment funcţional în cadrul aparatului de specialitate al primarului/primarului general sau ca instituţie publică de interes local, cu personalitate juridică”, potrivit art. 4 din Legea Poliţiei locale.

În exerciţiul atribuţiilor ce le revin, poliţiştii locali cooperează cu Politia Română şi solicită intervenţia Poliţiei Române sau a Jandarmeriei Române în cazul în care rezolvarea unei situaţii depăşeşte atribuţiile acestora. Putem spune că vin în ajutorul Poliţiei Române prin participarea la îmbunătăţirea şi asigurarea ordinii şi liniştii publice şi a unei discipline în general.

Cu toate acestea, există şi cazuri în care limitele atribuţiilor au fost depăşite, “tot mai mulţi angajaţi ai primăriilor au început să se erijeze în “poliţişti rutieri”, inscripţionându-şi ilegal pe uniforme şi maşinile de serviciu “Poliţia locală Rutieră”, această sintagmă neregăsindu-se în nicio normă juridică din România. Ba mai mult, foarte mulţi dintre aceştia îşi procură prin metode obscure tot felul de elemente ale uniformelor poliţiştilor, purtându-le ostentativ la serviciu, încercând să inducă ideea că sunt “poliţişti rutieri” din cadrul Poliţiei Române", potrivit SoferidinRomania.

Atribuţiile principale ale unui poliţist local, limitările care îi diferenţiază de poliţişti şi obligaţiile cetăţenilor în faţa lor

Poliţiştii locali pot efectua semnal de oprire în trafic doar atunci când: dirijează circulaţia, aţi pătruns pe un drum cu accesul interzis sau încălcaţi normele legale privind masa maximă admisă. Orice altă oprire, pentru alte aspecte, excede competenţei acestora şi intră sub incidenţa legii penale. În cazul în care nu opriţi – ceea ce nu este recomandat - poliţiştii locali nu au competenţa materială de a suspenda permisul de conducere.

Singurul document pe care îl poate solicita un poliţist local este cartea de identitate. Nu are voie să reţină documente, nu are voie să solicite asigurarea obligatorie, certificatul de înmatriculare, rovinietă etc.

De asemenea, Poliţia locală poate aplica sancţiuni doar pentru opriri, staţionări, circulaţia pe sectoare de drum cu accesul interzis, masă agabaritică şi trafic pietonal. Orice alte sancţiuni care ţin de faptul că nu s-a folosit centura de siguranţă, de discuţii telefonice la volan, geamuri fumurii sau refuzul de a comunica date personale în trafic pot fi aplicate doar de poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române.

În schimb, există obligativitatea legitimării în faţa unui poliţist local, cu cartea de identitate sau orice alt document care poate folosi la stabilirea identităţii, în cazul în care s-a solicitat acest lucru, aceştia putând să folosească forţa pentru a conduce o persoană la sediu în vederea identificării.

Principalele elemente care îi diferenţiază pe poliţiştii locali de poliţişti constau în faptul că pe uniforme trebuie să existe însemne distinctive şi inscripţionat doar “Poliţia locală”, fără a folosi inscripţii similare poliţiei precum “Politia locală rutieră”, “Poliţia” sau “intervenţie rapidă” iar pe autoturismele din dotare au dreptul să monteze rampă luminoasă şi acustică, care să utilizeze doar lumina de culoare albastră, iar nu un girofar roşu-albastru precum poliţiştii.

“Politia locală poate deţine, administra şi/sau folosi, după caz, în condiţiile legii, imobile, mijloace de transport personalizate şi dotate cu dispozitive de avertizare sonore şi luminoase de culoare albastră, mijloace de transport anume destinate transporturilor bunurilor şi valorilor dotate potrivit legii, armament, muniţie, echipamente şi aparatură tehnică specifică, necesare pentru exercitarea atribuţiilor prevăzute de lege”, potrivit art. 32 din Legea Poliţiei locale.

De asemenea, un poliţist local nu are voie să efectueze semnal de oprire din autoturismul de serviciu sau folosind rampa luminoasă şi nu se încadrează la categoria autospecialelor cu regim special care pot trece pe culoarea roşie a semaforului, prevăzute la art.32 din OUG 195/2002.

Printre principalele atribuţii pe care le au poliţiştii locali, putem enumera şi identificarea cerşetorilor, a copiilor lipsiţi de supraveghere sau a persoanelor fără adăpost şi încredinţarea acestora serviciului public de asistenţă socială; aplică sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi; asigurarea protecţiei personalului din aparatul de specialitate al primarului; efectuarea controalelor pentru identificarea lucrărilor de construcţii executate fără autorizaţie de construire sau desfiinţare; verificarea respectării normelor legale privind afişajul publicitar, afişajul electoral şi orice altă formă de afişaj/reclamă; verificarea legalităţii activităţilor de comercializare a produselor desfăşurate de operatori economici, persoane fizice şi juridice autorizate şi producători particulari în pieţele agroalimentare, târguri şi oboare şi sesizarea către autorităţilor şi instituţiilor publice competente a cazurilor de nerespectare a normelor legale privind nivelul de poluare, inclusiv fonică.

Depăşirea atribuţiilor de către poliţiştii locali reprezintă un abuz în serviciu şi uzurpare de calităţi oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor