Steven Mnuchin, fost director la Goldman Sachs, ajunge la conducerea Trezoreriei

Senatul SUA l-a confirmat luni noaptea pe Steven Mnuchin în funcţia de secretar al Trezoreriei americane, republicanii confruntându-se cu obiecţii dure din partea democraţilor pentru nominalizarea preşedintelui Trump în această poziţie.
Steven Mnuchin, fost director al Goldman Sachs.
Steven Mnuchin, fost director al Goldman Sachs. (Getty Images)

La scurt timp după confirmarea sa, Steven Mnuchin a depus jurământul în Biroul Oval, unde preşedintele american Donald Trump i-a lăudat realizările şi l-a numit o “legendă a lumii financiare”.

“El a fost preocupat, în cariera lui, să producă bani în sectorul privat, şi acest lucru este bun. Este ceea ce dorim, în special când eşti secretar al Trezoreriei”, a declarat preşedintele american.

Trump a adăugat că Mnuchin, în vârstă de 54 de ani, va lucra la reducerea impozitelor şi taxelor pentru clasa de mijloc, precum şi pentru unele reforme financiare.

Legiuitorii şi companiile aşteptă ca Mnuchin să îşi ocupe poziţia şi să clarifice maniera în care va aborda reforma privind taxele, precum şi cooperarea economică internaţională cu partenerii din China, Mexic şi Europa, care sunt îngrijoraţi în legătură cu proporţiile strategiei “America pe primul loc” anunţată de Trump.

Totuşi, Mnuchin nu a dezvăluit detalii privind planurile sale pentru Trezorerie după ce a depus jurământul luni.

“Sunt dedicat utilizării tuturor puterilor acestui birou pentru a crea mai multe locuri de muncă, pentru a combate activităţile teroriste şi finanţarea terorismului şi pentru a face America măreaţă din nou”, a precizat Mnuchin.

În trecut, Trump a promis că va relaxa reglementările existente pe pieţele de capital, susţinând că doreşte să anuleze anumite prevederi substanţiale din legea Dodd-Frank din 2010 privind reforma financiară, ce a fost adoptată după prăbuşirea sectorului imobiliar în 2007-2009. De asemenea, el a ameninţat că va impune un sistem de ajustare a taxelor vamale pentru a promova exporturile americane.

În calitate de secretar al Trezoreriei SUA, Mnuchin va fi, de asemenea, însărcinat cu impunerea sancţiunilor economice, inclusiv împotriva Rusiei.

Senatul SUA a votat cu 53 la 47 pentru confirmarea lui Mnuchin, toţi democraţii în afara unuia singur opunându-i-se. Voturile de confirmare pentru alegerile făcute de Trump pentru administraţia sa au scos la iveală diviziuni partizane în Senatul controlat de republicani, multe dintre persoanele nominalizate de Trump fiind aprobate cu voturile republicanilor.

Unii legiuitori l-au numit o “maşină de blocare a pieţei” pentru executarea ipotecilor asupra a 36.000 de locuinţe după ce grupul de investiţii al lui Mnuchin a achiziţionat IndyMac Bank şi l-a redenumit OneWest.

În 2011, Departamentul Trezoreriei americane a descoperit că OneWest a folosit practici “riscante şi incorecte” în procedurile de executare a ipotecilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe