Merkel forţată să nege planurile privind crearea unei superputeri nucleare europene

Pentru a opri răspândirea unor zvonuri tot mai ample, cancelarul german Merkel a declarat că Germania nu doreşte să achiziţioneze arme nucleare. Opozanţii unei astfel de mişcări avertizează că lansarea unei curse a înarmării nucleare va permite Iranului să obţină la rândul său astfel de arme.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

În contexul comentariilor preşedintelui american Donald Trump că NATO este o alianţă “învechită” şi a apelurilor liderilor europeni pentru o nouă armată europeană, cancelarul german Angela Merkel a fost forţată să nege că Germania ar fi interesată de achiziţionarea de arme nucleare pe fondul apelurilor ca Berlinul să conducă o “superputere nucleară” europeană.

După cum a menţionat anterior mass media, apelurile pentru o armată UE au existat înaintea tendinţelor actuale ale europenilor şi americanilor de a respinge instituţionalismul internaţional în favoarea unui model de guvernare orientat spre un stat mai naţionalist şi suveran. Ziarul The Guardian a raportat în 2015 că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel pentru o Armată UE ca să demonstreze Rusiei că blocul european este dedicat apărării valorilor sale. Rezultatul şoc al votului privind ieşirea Marii Britanii din UE doar a accelerat anumite planuri în interiorul blocului ce erau deja avansate.

Dar după comentariile lui Trump privind NATO, s-au intensificat discuţiile în săptămânile recente asupra necesităţii ca Uniunea Europeană să investească în propriile sale mijloace de intimidare şi descurajare nucleară.

Jaroslaw Kaczynski, seful partidului de guvernământ în Polonia, a declarat săptămâna trecută unui ziar german că el “ar accepta o superputere nucleară a Uniunii Europene”.

Un parlamentar de rang înalt din Partidul Creştin Democrat (CDU) al cancelarului Merkel a cerut ca Germaniei să facă presiuni pentru crearea unui sistem european de intimidare nucleară.

Revista germană Spiegel s-a întrebat dacă este momentul potrivit ca Germania să achiziţioneze propriile sale arme nucleare, iar ziarul Financial Times a cerut Germaniei “să se gândească la inimaginabil” în ceea ce priveşte această chestiune.

După cum a precizat The Guardian, guvernul german s-a mişcat rapid pentru a bloca acele zvonuri.

“Nu există niciun plan de înarmare nucleară în Europa ce implică guvernul federal [german]”, a declarat un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

Voci importante în Germania au avertizat că nu este o soluţie ca ţara să achiziţioneze propriile sale arme nucleare.

“Vom deschide Cutia Pandorei şi vom începe o cursă a înarmării”, a declarat generalul Hans-Lothar Domrose, un fost comandant NATO. “Va deveni chiar mai dificil să împiedicăm alte ţări precum Iranul să obţină bomba [nucleară]”.

“Obţinerea de arme nucleare, direct sau indirect prin UE, ar reprezenta o încălcare serioasă a legii internaţionale privind Germania”, a declarat Wolfgang Ischinger, preşedintele influenţei Conferinţe de Securitate din München.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe