Netanyahu va prezenta “politici responsabile” în timpul vizitei în SUA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţine că va propune “politici responsabile” la întâlnirea cu preşedintele Donald Trump la Casa Albă, pe agenda discuţiilor aflându-se conflictul israeliano-palestinian şi Iranul.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Carsten Koall/Getty Images)

Benjamin Netanyahu îşi începe vizita la Washington luni şi se va întâlni cu preşedintele american Donald Trump miercuri.

Premierul israelian a avut deseori relaţii dificile cu predecesorul lui Trump, Barack Obama, şi speră să aibă o relaţie mai bună cu noul preşedinte al SUA.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump şi-a exprimat suportul puternic pentru Israel, indicând în acelaşi timp o poziţie dură faţă de palestinieni.

Însă de când a fost investit în luna ianuarie, Trump şi-a retras suportul pentru politica lui Netanyahu de construire de noi colonii evreieşti în teritoriile revendicate de palestinieni.

Într-un interviu susţinut în 10 februarie, Trump a declarat că extinderea coloniilor nu este un factor care conduce la obţinerea păcii în regiune.

În plus, Trump şi-a retras promisiunea făcută în timpul campaniei prezidenţiale privind mutarea ambasadei americane din Tel Aviv în Ierusalim, o mişcare puternic criticată de palestinieni, care doresc ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului lor stat.

“În ultimele trei săptămâni, Donald Trump a exprimat opinii diferite”, a declarat Michael Oren, adjunct al premierului israelian. “Trebuie să acţionăm cu prudenţă”.

Netanyahu a precizat membrilor cabinetului său, duminică, faptul că relaţia Israelului cu SUA “necesită o politică responsabilă şi gândită, şi în acest mod intenţionez să acţionez”.

“Am abordat relaţiile americano-israeliene într-o manieră prudentă şi voi continua să procedez în acelaşi mod”, a adăugat premierul israelian.

Ministrul israelian al Educaţiei Naftali Bennett din partidul de extremă dreapta, Căminul Evreiesc, i-a cerut premierului să adopte o poziţie dură.

“Netanyahu, vă rugăm să îi explicaţi în mod clar lui Trump, în numele nostru, că nu va exista niciun stat palestinian în inima pământului nostru”, a scris pe el Twitter. “Acest lucru nu se va întâmpla”.

Mark Heller de la Institutul pentru Studii privind Securitatea Naţională din Tel Aviv a declarat pentru AFP că în această vizită, premierul israelian va avea şansa să testeze cât de departe ar putea merge în relaţia cu noul preşedinte.

“În Washington, Benjamin Netanyahu va testa spaţiul său de manevră [cu Trump] în privinţa coloniilor”, a susţinut Heller.