Manifestanţii mexicani cer respect din partea preşedintelui Trump

Manifestanţii adunaţi în aproximativ 20 de oraşe din Mexic au denunţat planurile preşedintelui american de a construi un zid de frontieră. Manifestanţii au susţinut că sunt furioşi pe retorica republicanului, care etichetează mexicanii drept “criminali” şi “violatori”.
Protest împotriva preşedintelui american Donald Trump în Mexico City, Mexic, 12 februarie 2017.
Protest împotriva preşedintelui american Donald Trump în Mexico City, Mexic, 12 februarie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.02.2017

Cel mai mare dintre protestele organizate duminică împotriva liderului american Donald Trump a avut loc în capitala mexicană, Mexico City, unde mii de oameni au mărşăluit pe un bulevard central, îmbrăcaţi în alb şi fluturând steagul mexican.

“Mexicul trebuie să fie respectat, domnule Trump”, scria pe un banner purtat de manifestanţi.

Mulţi manifestanţi au strigat “Dorim poduri, nu ziduri”, făcând referire la planul lui Trump de a construi un zid la graniţa dintre SUA şi Mexic.

Totodată, au fost organizate proteste în alte circa 20 de oraşe, inclusiv Guadalajara în vestul ţării.

Manifestaţiile mexicane la nivel naţional au fost susţinute de zeci de universităţi, asociaţii de afaceri şi organizaţii civice care au cerut cetăţenilor să îşi unească forţele pentru a demonstra indignarea faţă de noul lider american.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump a făcut mai multe remarci dure la adresa imigranţilor mexicani care locuiesc în SUA, numindu-i “criminali” şi “violatori”.

Din 20 ianuarie când a fost investit oficial, preşedintele Trump a promis că nu renunţă la intenţia de a construi zidul la graniţă şi a amplificat nemulţumirea liderilor mexicani susţinând că, într-o formă sau alta, Mexicul va plăti pentru construirea zidului.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto şi-a anulat o călătorie la Washington luna trecută din cauza insistenţei lui Trump ca Mexicul să finanţeze construirea zidului.

Liderul american a ameninţat, de asemenea, economia mexicană, avertizând că va suspenda relaţia comercială privilegiată dintre cele două ţări, învinuind Mexicul pentru pierderea locurilor de muncă americane.

În plus, Trump a promis că va renegocia acordul comercial NAFTA şi că va aplica taxe mari produselor de origine mexicană.

Mexicul trimite 80% dintre produsele sale destinate exportului în SUA; produsele exportate în 2015 s-au ridicat la 300 miliarde de dolari.

În timp ce protestele de duminică au beneficiat de o prezenţă amplă, opozanţii preşedintelui Pena Nieto l-au acuzat că foloseşte sentimentele anti-Trump pentru a-şi consolida popularitatea şi au refuzat să participe la evenimente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor