Stelian Ion: Dragnea i-a cerut imperativ lui Toader 3 OUG-uri. Dacă le dă, va genera proteste ce vor zgudui România

Dacă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va accepta să promoveze OUG-uri dorite de Liviu Drganea, îl va salva pe liderul PSD, cât şi pe mulţi alţi infractori de la puşcărie, dar va genera proteste care vor zgudui întrega Românie, a transmis deputatul Stelian Ion, membru în Comisia Juridică.
Stelian Ion, USR
Stelian Ion, USR (Epoch Times România)

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat joi, pe pagina sa de socializare, că liderul PSD Liviu Dragnea "i-a cerut imperativ" ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să dea trei ordonanţe de urgenţă: de modificare a Codurilor penal şi de procedură penală, pe chestiunea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte şi pe chestiunea protocoalelor cu SRI.

"Despre OUG de amnistie i-a reamintit doar la ureche. Dacă nu promovează aceste OUG-uri, Dragnea a ameninţat că-l revocă pe TT. Meciul dintre interlopi este următorul: şi Dragnea şi Tăriceanu vor aceste OUG-uri, doar că Tăriceanu nu-i la fel de disperat ca Dragnea. Ancheta împotriva lui Tăriceanu privind presupusa mită de 800.000 de euro nici nu a început. Dragnea ţine în sertar, la Senat, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale, ca element de presiune asupra lui Tăriceanu. Pe de altă parte, se apropie decizia finală în dosarul lui Dragnea în care acesta a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni cu executare. Avocaţii lui au făcut minuni, au tras de timp, Dăncilă a obţinut pentru el la CCR schimbarea completului, au amânat cât s-a putut, dar procesul nu se poate amâna la nesfârşit", a declarat Stelian Ion.

Liderul USR a precizat că Dragnea şi "armata lui de infractori" justifică necesitatea emiterii acestor OUG-uri prin deciziile CCR (650/2018, 633/2018, 685/2018 şi 26/2019), doar că aceste decizii nu justifică emiterea unor OUG-uri.

"Cele două coduri, penal şi de procedură penală, sunt în procedură parlamentară, au ajuns la Comisia Iordache după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale cca 100 de articole. Decizia CCR nr. 650, referitoare la Codul penal, a fost publicată pe 07.02.2019, iar decizia CCR 633, referitoare la Codul de procedură penală, a fost publicată la 29.11.2018. În tot acest timp, Comisia Iordache nu a discutat modificările celor 2 Coduri. Credeţi că de jenă? Nici vorbă, le e teamă că vor pica la vot în Camera deputaţilor. Modificările la Codul penal au trecut prima oară la 2 voturi diferenţă. Nu există nicio urgenţă, alta decât faptul că se apropie de final procesul lui Dragnea şi modificările codului penal l-ar salva prin intervenirea prescripţiei răspunderii penale. Dacă ar respecta Constituţia, TT ar trebui să ţină cont de faptul că Guvernul nu se poate subroga parlamentului şi nu poate vota împotriva voinţei acestuia! Nu e cazul, lui Toader nu-i pasă că încalcă legea fundamentală, pentru el contează doar să-şi slujească bine stăpânul", a explicat Stelian Ion.

În acelaşi timp, deputatul a argumentat că cele 2 decizii CCR, nr. 685/2018 (completuri) şi nr. 26/2019 (protocoale), "chiar dacă sunt date la comandă politică, le rezolvă problema infractorilor Dragnea et Co doar pe jumătate pentru că nu impun nicio legiferare, dimpotrivă, spun explicit că ele sunt aplicabile doar litigiilor în curs de judecată şi litigiilor viitoare."

"Despre cât de nocive sunt aceste decizii voi explica ulterior, aici subliniez doar că ele nu impun modificări legislative. Cei care erau în termen să formuleze contestaţie în anulare la momentul publicării deciziei CCR nr. 685/2018 o puteau face până la expirarea acestui termen (aşa au scăpat temporar Elena Udrea, Bica, Obreja şi alţi "patrioţi'), dar cei pentru care acest termen a expirat nu mai pot formula această cale de atac. Iar de prevederile deciziei referitoare la protocoale nu pot profita decât cei care au procese pe rol. Cei pentru care s-au pronunţat decizii definitive până la 12.03.2019, data publicării în M. Of. acestei decizii referitoare la protocoale, nu mai pot solicita redeschiderea dosarelor în baza unor căi de atac extraordinare. Dacă vor să introducă noi căi de atac să poată invoca nulitatea acestor probe, aceste modificări vor pica la CCR (nu cred că procurorii nu vor invoca excepţia de neconstituţionalitate a unei astfel de eventuale OUG) pentru că normele de procedură se aplică pentru viitor, cauzele de contestare a unei hotărâri judecătoreşti fiind doar cele existente în legislaţie la data pronunţării acelei hotărâri", a punctat Stelian Ion.

În final, deputatul a subliniat că, dacă, în ciuda acestor împrejurări, "pe care Tudorel Toader le cunoaşte (sigur i-a explicat vreun consilier, nu că ar fi chiar tobă de carte), el va accepta să promoveze aceste OUG-uri îl va salva pe Dragnea şi mulţi alţi infractori, dar va genera proteste care vor zgudui întreaga Românie."