Steinmeier: Germania trebuie să se pregătească pentru vremuri “furtunoase” sub Trump

Frank-Walter Steinmeier susţine că Germania trebuie să fie pregătită pentru vremurile “furtunoase” ce vor veni în timpul mandatului preşedintelui american Donald Trump.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

Ministrul german de Externe Steinmeier a afirmat duminică în ziarul german Bild că, deşi Germania ar trebui să se pregătească pentru “imprevizibilitate şi nesiguranţă” în timpul administraţiei Trump, el este convins că Berlinul va găsi “ascultători atenţi” în Washington, care ştiu că “până şi marile state au nevoie de parteneri în această lume”.

Cancelarul german Angela Merkel – care a fost criticată de Trump pentru că a permis unui număr de peste 1 milion de refugiaţi să pătrundă în Germania începând cu 2015 – a declarat că va urmări să ajungă la un compromis cu noul preşedinte american în chestiuni precum comerţul şi cheltuieli militare.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat în 20 ianuarie că Germania ar trebui să se pregătească pentru o “călătorie dură” alături de administraţia Trump şi că s-ar putea ca Europa să fie nevoită să creeze o nouă politică economică dacă Trump urmăreşte practici comerciale protecţioniste.

Trump a produs temeri în rândul oficialilor germani şi prin comentariile făcute la adresa NATO, susţinând că este “învechit” şi că nu face suficient pentru lupta împotriva terorismului.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat într-un interviu publicat luni în ziarul Handelsblat că “NATO nu este un acord [de afaceri]. Nu poţi cumpăra încredere”.

Germania a răspuns criticilor lui Trump că unii membri NATO nu îşi acoperă partea lor financiară pentru securitate, susţinând săptămâna trecută că va creşte cheltuielile pentru apărare la 2%, atingând astfel un obiectiv impus de NATO în această privinţă.