Ştefan Gligor: Procurorul general îşi doreşte investigarea furtului miliardului, dar nu cred că are capacitatea instituţională să o facă

Ştefan Gligor
Ştefan Gligor (The Epoch Times România)

Recent, Procuratura Anticorupţie de la Chişinău a anunţat că bunuri în valoare de 1,9 miliarde lei ale unei bănci comerciale au fost puse sub sechestru. Oamenii legii nu au indicat numele băncii, dar presa specula încă de la începutul săptămânii că este vorba de Victoriabank, a cărei conducere a fost surprinsă că instituţia a fost inclusă în dosar, însă s-a declarat deschisă să coopereze cu oamenii legii.

În opinia avocatului Ştefan Gligor, expert în politici publice, Procuratura Generală se află în impas şi este în incapacitatea efectivă de investigare a unei crime atât de vaste cum aste furtul miliardului şi, în consecinţă, acţionează sectorial acolo unde poate apuca un episod sau altul.

Pe de altă parte, acesta consideră că în prezent Procuratura Republicii Moldova are capacitatea instituţională şi de investigaţie suficientă pentru a rezolva/soluţiona acest caz cu succes, iar informaţia care aparte în ultima perioadă sunt tentativele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de a face măcar ceva în acest sens.

„Eu nu cred că d-lui va reuşi foarte multe pe motiv că ne lipseşte o procuratură specializată, integră şi profesionistă care ar face acest lucru. Eu nu cred în capacitatea Procuraturii Anticorupţie de a rezolva acest caz, or, anume Procuratura Anticorupţie împreună cu Centrul Naţional Anticorupţie şi fosta Procuratură Generală au acoperit jaful miliardului, ʻlaundromatulʼ şi alte crime.

Respectiv, păstrând aceiaşi oameni, aceeaşi componenţă în mare parte, unii au plecat, dar totuşi puţini, nefăcând o restructurare, o reorganizare, o curăţare internă a acestor structuri, practic nu s-a schimbat nimic, suma factorilor este aceeaşi. Ceea ce diferă în această ecuaţie este procurorul general care, da, îşi doreşte investigarea, d-lui înţelege responsabilitatea şi aşteptarea societăţii, nu am dubii că o înţelege, înţelege tăvălugul în faţa căruia stă, dar nu cred că are capacitatea instituţională să o facă”, a declarat Ştefan Gligor într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, acesta a specificat că în cadrul Procuraturii Anticorupţie există un grup de investigaţie a jafului miliardului, a delapidării acestor bani din rezervele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), însă, din informaţia pe care o deţine, activitatea acestuia stagnează.

Mai mult decât atât, potrivit expertului în politici publice, ceea ce lasă o umbră enormă asupra procuraturii este colaborarea cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari şi eliberat în iunie 2020.

În acele înregistrări video/audio care au fost scurse în public Platon a dat, menţionează Gligor, un şir de recomandări şi consultaţii Procuraturii Generale, inclusiv procurorului general, iar astăzi una din alegaţiile care sunt vehiculate şi împotriva procuraturii este că, de fapt, acţiunile împotriva Victoriabank sunt episodic cumva inspirate din acele declaraţii pe care le făcea Platon în cadrul audierilor la Procuratura Generală.

Precizăm că după lichidarea în 2016 a celor trei bănci implicate direct în frauda bancară - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank -, experţii economici, printre care şi fostul ministru al Finanţelor Veaceslav Negruţa, vorbeau despre faptul că problemele din sistemul bancar al Moldovei nu s-au sfârşit, întrucât alte trei instituţii financiare, Victoriabank, Moldindconbank şi Moldova-Agroindbank se aflau în acea perioadă în pericol.