Statul vrea să introducă accize la bijuterii, blănuri şi iahturi; comercianţii ameninţă cu scumpiri

(STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.07.2013

Ministerul Finanţelor Publice vrea să introducă de la 1 septembrie accize la bijuteriile din aur şi platină, cu excepţia verighetelor, la blănuri, arme, iahturi şi maşini scumpe, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal.

În cazul bijuteriilor, nivelul accizei va fi de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K şi de doi euro pe gramul de aur de peste 14K. Confecţiile din blănuri naturale vor suporta o acciză de 50 de euro pentru cele care costă sub 1.500 de euro, acciza crescând gradual. Maşinile de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cmc, vor fi accizate cu un euro pe cmc, pentru cilindreea care depăşeşte nivelul menţionat.

De asemenea, armele de vânătoare şi armele de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, precum şi muniţia aferentă vor fi accizate gradual, la fel şi iahturile şi alte nave şi ambarcaţiuni, cu sau fără motor, pentru agrement, cu excepţia celor destinate utilizării în sportul de performanţă. Pentru nave cu vele care au lungime egală sau mai mare de 8 metri va fi aplicată o acciză de 500 euro/metru liniar din lungimea ambarcaţiunii.

Măsura i-a indignat pe producătorii şi comercianţii din sector, care spun că vor urma scumpiri.

„Nu mi se pare corectă măsura, am primit-o cu tristeţe. Nu învăţăm nimic din trecut. În anul 2007, accizele la bijuterii erau aplicate la preţ, erau de 25% din valoarea de piaţă. Apoi au fost scoase progresiv, astfel că la 1 ianuarie 2010 erau deja eliminate. Bijuteriile aveau un preţ nejustificat de mare, creau evaziune fiscală şi, în plus, nici nu se aplicau şi în alte state europene. Noi nu am fost consultaţi şi nu există oricum un motiv raţional pentru această măsură”, a declarat marţi, pentru Agenţia de presă r/News, preşedintele Asociaţiei Bijutierilor din România, Mihail Pacioianu.

Potrivit acestuia, vânzările de bijuterii sunt sub nivelul de 40% din 2007, iar noua acciză ar îngreuna şi mai mult situaţia. În opinia lui Pacioianu, bijuteriile nu sunt obiecte de lux.

„Luăm TVA la pâine şi îl reintroducem la bijuterii. Există bijuterii de lux şi alte categorii, însă noua acciză se va aplica la bijuterii care costă cel mult 1.000 de lei, sunt considerate în mod greşit obiecte de lux. Un lănţişor de aur, de exemplu, poate cântări circa 5 grame şi gramul costă în medie 160 de lei, noua acciză va fi astfel de cinci euro, iar TVA se va calcula la preţul cu acciză cu tot. Acest lucru va creşte automat preţul bijuteriilor. Suntem şi aşa pe primul loc în UE la taxe (650), nu putem să introducem noi taxe dintr-o fiscalizare excesivă”, a adăugat şeful Asociaţiei Bijutierilor.

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei Vânătorilor spun că, inevitabil, măsura va genera scumpiri.

„Vânătoarea este un sport scump. Nu suntem de acord cu această măsură, dar nici nu avem încotro, dacă vrem să o practicăm în continuare. Nu ne-a întrebat nimeni nimic. Cu siguranţă se vor scumpi armele, orice taxă în plus aduce scumpiri”, a precizat preşedintele Asociaţiei de Vânătoare „Runcul Râşnov”, Florian Răşină.

De altfel, prin Scrisoarea de intenţie adresată Fondului Monetar Internaţional, România şi-a asumat angajamentul de a implementa măsuri de creştere a veniturilor colectate din accize. Taxa pe valoarea adăugată la pâine va fi redusă la 9% de la 1 septembrie, iar măsura va avea un impact negativ la buget de 100 de milioane de lei. Scăderea va fi compensată însă prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux. Executivul estimează că accizele mai mari vor aduce la buget venituri suplimentare de aproximativ 300 de milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor