REVISTA PRESEI ECONOMICE - Cum ne abureşte Ponta în cazul privatizării CFR Marfă

Transporturi feroviare, vagoane de marfă (Epoch Times România)
Epoch Times România
30.07.2013

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la pâine la 9% de la 1 septembrie, însă tot din toamnă vor fi introduse accize la produsele de lux. Care sunt aceste produse, dar şi despre evoluţia ratelor la credite aflaţi din revista presei economice.

ZF: Guvernul şi-a făcut curaj. Premierul Victor Ponta anunţă scăderea TVA la pâine la 9%. O pâine de 1 leu va costa 88 de bani

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la pâine la 9% de la 1 septembrie, iar impactul negativ al măsurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, cu venituri suplimentare estimate să fie atrase astfel din accize în acest an la 300 milioane lei.

Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux şi anumite tipuri de armament, utilizat de persoane fizice. Acciza la aur va fi calculată la gram, iar pentru alte bunuri de lux, precum maşinile cu o capacitate cilindrică peste 3.000 cmc, va fi calculată în funcţie de valoare.

Acciza la alcool va creşte de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, în timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize, a precizat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

CAPITAL: Cresc ratele românilor la creditele de casă în euro

După principiul vaselor comunicante, dobânda la creditul în lei scade, iar cea în euro creşte. Până în 2014, costurile creditelor pe termen lung în cele două monede se pot egaliza

De peste zece ani, cea mai bună monedă în care se contractă un credit pentru locuinţă este o valută străină: dolarul iniţial, apoi euro. De exemplu, în 2008, pentru un credit ipotecar de 98.000 de euro, se plătea o dobândă de 7,25%, iar rata lunară era de 704 euro (echivalentul a 2.590 lei, la cursul de atunci).

Acelaşi credit de 360.640 lei (echivalentul a 98.000 de euro) avea în 2008 o dobândă de 15,22% şi o rată lunară de 4.560 de lei, adică dublul ratei în euro. Astăzi, cursul euro a ajuns la 4,45 lei, iar pentru un credit ipotecar de 98.000 de euro, dobânda este de 7% şi rata lunară de 575 de euro (adică echivalentul a 2.562 lei). Dacă luăm însă acelaşi credit în lei la valorile de azi, cei 98.000 de euro ajung să fie 436.688 lei, cu o dobândă de 8% şi o rată de 2.660,9 lei, destul de apropiată de cea în euro şi fără risc valutar.

EVZ: Cum a încercat să NE ABUREASCĂ Victor Ponta, din nou, în cazul PRIVATIZĂRII CFR MARFĂ

Premierul Victor Ponta a dat de înţeles că nu va lua cartoful fierbinte al privatizării CFR Marfă din mâinile lui Traian Băsescu şi că nu va participa la o eventuală şedinţă a CSAT, dacă aceasta va fi convocată în timpul cât se va afla în concediu.

UPDATE Sursele contactate de EVZ, arată clar că acea hotărâre la care a făcut trimitere premierul nu are nicio legătură cu responsabilitatea CSAT pentru un proces de privatizare, cum este cel al CFR Marfă, deoarece aceste activităţi de natură economică nu intră în atribuţiile Consiliului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor