Statul a obţinut 37,7 milioane euro din vânzarea a 15% din acţiunile Transelectrica

Epoch Times România
28.03.2012

Suma obţinută din vânzarea celor 15% din acţiunile Transelectrica se ridică la circa 37,7 milioane de euro, iar preţul de alocare a acţiunilor va fi anunţat joi, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei

Oferta secundară s-a derulat în perioada 14 - 27 martie 2012.

"Oferta a fost suprasubscrisă, gradul de subscriere fiind de 158,83% din numărul total al acţiunilor oferite, depăşind în mod substanţial minimul necesar de 70% pentru declararea succesului ofertei. În urma încheierii cu succes a ofertei, toate acţiunile Transelectrica puse în vânzare de statul român vor fi alocate", potrivit comunicatului.

Conform rezultatelor finale, gradul de subscriere în cadrul tranşei investitorilor mari a fost de 145,45% în timp ce gradul de subscriere în tranşa investitorilor mici a fost de 279,22%. Indicatorii finali ai ofertei, incluzând preţul de alocare în cadrul fiecărei tranşe, vor fi disponibili în data de 29 martie 2012, au anunţat oficialii ministerului.

Oferta publică secundară de vânzare a unui număr de 10.995.472 de acţiuni reprezentând un pachet de 15% din capitalul social al Transelectrica a fost intermediată Banca Comercială Română, Intercapital Invest şi Swiss Capital.

Acţiunile au fost oferite în două tranşe, respectiv tranşa investitorilor mari (90% din totalul acţiunilor oferite) pentru subscrieri a căror valoare este mai mare sau egală cu 500.000 de lei şi tranşa investitorilor mici (10% din totalul acţiunilor oferite) pentru subscrieri a căror valoare este mai mică de 500.000 de lei.

"Subscrierile investitorilor pe perioada de derulare a ofertei au fost făcute la preţuri situate în intervalul de preţ aprobat de Guvernul României, respectiv între 14,9 lei pe acţiune şi 19,2 lei (incluzând şi capetele intervalului). Având în vedere preţul la care s-au realizat subscrierile, suma totală rezultată din vânzarea a 100% din acţiunile oferite va fi de circa 37,7 milioane de euro", se mai arată în comunicat.

Oficialii ministerului mai spun că "încheierea cu succes a ofertei Transelectrica reprezintă un pas important în programul de privatizare al rtatului român prin intermediul bursei şi demonstrează potenţialul de finanţare al pieţei de capital".

Urmează în acest an privatizarea, tot prin intermediul Bursei de Valori, a câte 15% din acţiunile Transgaz, Romgaz şi ale celor trei societăţi de distribuţie a energiei, precum şi listarea a câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor