Statul a atras 63 milioane euro la oferta publică Nuclearelectrica

Vedere generala a centralei nucleare de la Cernavoda (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.09.2013

Producătorul de energie de stat Nuclearelectrica a vândut pe bursă 10% din acţiuni prin oferta iniţială pentru 281,8 milioane de lei (63 de milioane de euro), a anunţat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită. Oferta publică Nuclearelectrica s-a încheiat la preţul minim de subscriere, de 11,2 lei/acţiune. Titlurile au fost emise printr-o majorare de capital la care Fondul Proprietatea a participat cu 30,6 milioane de lei (6,8 milioane euro).

Nuclearelectrica a atras, în total, 312,4 milioane de lei (69,8 milioane euro) printr-o majorare de capital în care a emis acţiuni reprezentând 11,077% din capitalul social. Majorarea de capital de la Nuclearelectrica va fi operată cu pachetul de 10% de acţiuni din oferta publică la care se adaugă o participaţie de 1,07% din partea Fondului Proprietatea.

“Oferta publică Nuclearelectrica a fost încheiată cu succes, am reuşit să vindem pachetul de 10% din acţiuni, iar majorarea de capital a companiei va fi de 312,478 milioane lei. (…) În ultimii şase ani de zile, nicio companie de stat nu a mai fost listată cu succes”, a declarat luni ministrul Constantin Nită.

În opinia acestuia, succesul ofertei Nuclearelectrica arată că există interes din partea pieţei pentru companiile energetice româneşti, iar autorităţile române sunt interesate să dezvolte piaţa de capital şi vor continua programul anunţat de listări. Următoarele companii de stat care vor fi listate sunt Romgaz, Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara şi Electrica.

De asemenea, ministrul estimează că Nuclearelectrica îşi va dubla profitul în acest an, comparativ cu anul trecut.

Banii obţinuţi de Nuclearelectrica din majorarea de capital şi listarea la bursă vor fi folosiţi pentru majorarea capitalului EnergoNuclear, compania de proiect care ar trebui să construiască reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, a mai precizat Constantin Nită.

La rândul său, directorul general al Casei de brokeraj BT Securities, Rareş Nilaş, a menţionat că preţul a fost de 11,2 lei/acţiune pentru investitorii instituţionali, la fel ca pentru tranşa subscrierilor mari, iar pentru tranşa subscrierilor mici preţul a fost de 10,304 lei/acţiune pentru investitorii care au subscris în primele trei zile de ofertă şi de 10,864 lei/acţiune pentru ceilalţi.

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei. Nuclearelectrica este una din cele mai profitabile companii de stat şi numără circa 2.100 de angajaţi. Societatea care administrează centrala nucleară de la Cernavodă a realizat anul trecut un profit net de 34,46 de milioane de lei şi afaceri în valoare de 1,65 de miliarde de lei. În anul 2012, compania a produs o cantitate de energie de 11,4 TWh.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor