Statele Unite oferă recompense de milioane de dolari pentru terorişti nord-africani

Terorişti (STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.06.2013

SUA oferă în total 23 de milioane de dolari (aproximativ 17,5 milioane de euro) drept recompensă pentru orice informaţie care să ducă la prinderea unor cunoscuţi terorişti nord-africani, informează ziarul ABC.

Este vorba în principal de algerianul Mohtar Belmohtar, un fel de Bin Laden al Africii de Nord şi celebru lider al Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI) care a condus asaltul asupra centralei de gaz algeriene, şi de Abubakar Shekau, liderul grupului terorist nigerian Boko Haram.

Oferta face parte dintr-un program lansat de Departamentul de Stat din 1984 cunoscut drept 'Recompense pentru Dreptate'. Este vorba de a oferi sume de bani celor care pot să furnizeze informaţii care să ducă la prinderea sau la eliminarea indivizilor care sunt consideraţi o ameninţare pentru SUA.

Recompensa pentru Shekau este de 7 milioane de dolari în timp ce pentru Belmohtar, care conduce acum propria celulă independentă desprinsă de AQMI, este de 5 milioane de dolari.

Belmohtar a fost declarat mort de autorităţile din Ciad după lupte intense cu trupele jihadiste la nord de Mali la începutul anului. Totul arată însă că el este încă în viaţă, iar săptămâna trecută Belmohtar a revendicat dublul atentat sinucigaş cu maşină capcană soldat cu moartea a 20 de persoane în Niger.

Dar acţiunea cea mai răsunătoare a acestui celebru terorist din Sahel a fost atacul şi luarea a sute de ostatici, în ianuarie, pe platforma de gaz de la In Amenas (Algeria), în care au murit zeci de muncitori şi de atacatori jihadişti.

Alte două persoane care apar pe listă sunt Malik Abou Abdelkarim, un alt şef al grupului AQMI, şi Uumar Uld Hamahathe, purtător de cuvânt al Mişcării pentru monoteism şi jihad din Africa de Vest (MUJAO), grupare teroristă înfiinţată recent din scindarea de ramura Al-Qaeda din Maghrebul Islamic. Pentru fiecare dintre ei se oferă câte 3 milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor