Statele Unite mobilizează două bombardiere stealth B-2 Spirit în Europa

Bombardier strategic B-2 Spirit al Statelor Unite.
Bombardier strategic B-2 Spirit al Statelor Unite. (youtube.)

Forţele Aeriene ale Statelor Unite au mobilizat, duminică, două bombardiere B-2 Stealth Spirit în baza militară din Fairford, Marea Britanie, a notat The Aviationist.

Avioanele strategice B-2 nu se deplasează frecvent din bazele Forţelor Aeriene americane. Modelul este specializat în efectuarea misiunilor strategice la mare înălţime. De obicei, avionul este mobilizat în misiuni de supraveghere prelungită (Peninsula Coreeană), cât şi în timpul conflictelor reale, precum cel din Libia în 2011 şi intervenţia Forţelor Aliate în Iugoslavia în 1999.

În aceste condiţii, dizlocarea în Marea Britanie a celor două bombardiere B-2, operate de personalul unităţii Bomb Wing a Forţelor Aeriene americane, este un eveniment care atrage atenţia.

Rapoartele oficiale de presă sugerează că „bombardierele multi-rol” sunt mobilizate „pe termen scurt” pentru a ”participa în zona de operaţiuni USEUCOM, oferind echipajelor şansa de a-şi îmbunătăţi capacităţile (...) şi pentru a se familiariza cu bazele aeriene şi operaţiunile din regiune”.

Informaţiile cu privire la această operaţiune sunt mult mai puţine comparativ cu operaţiunea de săptămâna trecută, în cadrul căreia au fost mobilizate trei bombardiere B-52 în Europa.

Mobilizarea avioanelor este considerată o asigurare pentru aliaţii europeni, ce survine pe fondul agresiunii ruse din Ucraina. Poziţia avioanelor poate arăta că Washingtonul nu intenţionează să le folosească pentru a pune presiune pe Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe