Statele UE pregătesc măsuri punitive împotriva Rusiei în cazul Skripal

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Getty Images)
Epoch Times România
24.03.2018

Statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord, în cadrul unui summit la Bruxelles, să ia măsuri punitive suplimentare împotriva Rusiei în zilele următoare pentru atacul cu agent chimic desfăşurat în oraşul britanic Salisbury. Moscova a acuzat blocul că se alătură unei campanii conduse de Londra, de promovare a urii împotriva Rusiei.

Joi seara, într-o mişcare de susţinere a premierului britanic Theresa May, cei 28 de membri ai UE au condamnat colectiv atacul desfăşurat împotriva unui fost spion rus în Marea Britanie şi au precizat că este “foarte probabil” ca Moscova să se afle în spatele incidentului. De asemenea, ei l-au chemat pe ambasadorul UE din Rusia.

„Se preconizează că luni vor fi adoptate măsuri suplimentare, la nivel naţional”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a şi condus summitul.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Franţa şi Germania se vor afla printre ţările care vor lua măsuri suplimentare rapide şi coordonate, despre care alţi lideri au afirmat că vor include expulzarea de diplomaţi ruşi şi alte posibile acţiuni punitive.

„Considerăm că aceste atac este o provocare serioasă la adresa securităţii noastre şi a suveranităţii europene, prin urmare necesită un răspuns coordonat şi hotărât din partea Uniunii Europene şi a statelor sale membre”, a declarat Macron la o conferinţă de presă.

Stând alături de el, cancelarul german Angela Merkel a afirmat că statele UE vor dezbate ce măsuri vor trebui luate „şi apoi vor acţiona”.

Un oficial de rang înalt, familiar cu dezbaterile, a afirmat că amploarea măsurilor ce vor fi luate în săptămânile următoare ar putea fi “surprinzătoare” şi să nu fie limitate la expulzări. Nu există niciun fel de discuţii privind aplicarea de sancţiuni economice suplimentare, a căror adoptare şi aplicare a divizat UE în trecut.

Premierul ceh Andrej Babis a precizat că probabil el va anunţa luni expulzarea unui anumit număr de diplomaţi ruşi, după ce se va întoarce la Praga şi după ce se va consulta cu ministrul său de Externe.

Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a declarat că este pregătită să expulzeze spioni ruşi, ale căror activităţi a menţionat ea au avut efecte negative semnificative: „Este sigur faptul că o măsură coordonată va fi luată săptămâna viitoare, poate la începutul ei. Este în mod absolut evident faptul că reţeaua există şi acţionează agresiv”.

Preşedintele român Klaus Iohannis a subliniat faptul că guvernele naţionale doresc să păstreze controlul asupra detaliilor într-o zonă în care îşi protejează suveranitatea în faţa Bruxelles-ului. Dar majoritatea celor prezenţi la summit vor pregăti măsurile potrivite.

Rusia a negat responsabilitatea pentru atacul din 4 martie împotriva fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în care a fost folosită o neurotoxină cunoscută sub numele de Noviciok. Un judecător britanic a afirmat joi că s-ar putea ca Skripal şi fiica sa - ambii aflându-se în spital - să fi suferit leziuni cerebrale.

Marea Britanie a expulzat deja 23 de diplomaţi ruşi, iar Moscova a anunţat expulzarea aceluiaşi număr de diplomaţi britanici.

Ministerul rus de Externe a descris acuzaţiile UE ca fiind „nefondate” şi a acuzat blocul că refuză cooperarea cu Moscova şi se alătură unei „alte campanii anti-Rusia desfăşurată de Londra şi aliaţii săi din străinătate cu un singur scop: acela de a ridica un nou obstacol în calea normalizării situaţiei de pe continentul european”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor