SRI va dezvolta un sistem naţional de protecţie împotriva ameninţărilor din spaţiul cibernetic

George Maior, directorul SRI a fost audiat la Comisia SRI din Parlamentul României în legătură cu Proiectul Roşia Montană
George Maior, directorul SRI a fost audiat la Comisia SRI din Parlamentul României în legătură cu Proiectul Roşia Montană (Epoch Times România)

SRI, serviciul al cărui buget de austeritate acoperă doar 14% din necesarul de investiţii pe anul viitor, va dezvolta în perioada următoare un sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic. Valoarea proiectului se ridică la 96,9 milioane lei, banii fiind asiguraţi din fonduri UE nerambursabile. Contractul de finanţare a fost semnat vineri de Ministerul condus de Dan Nica, informează hotnews.

Implementarea proiectului va începe în toamna anului viitor şi se va finaliza în primăvara anului 2015. Valoarea proiectul de interoperabilitate se ridică la 97 de milioane de lei şi va fi gestionat de UM 0929 Bucureşti - SRI. Planul de investiţii prevede instalarea de echipamente hardware şi software în peste 50 de autorităţi publice din toată ţara.

"Achiziţiile care vor urma pentru implementarea sistemului vor fi transparente şi publice", a declarat vineri Dorobanţu Iulian, şeful unităţii SRI UM 0929 din Bucureşti.

Sistemul va include echipamente de detecţie a intruziunilor, de analiză a elementelor de securitate pentru protecţia site-urilor şi a sistemelor informatice care gestionează baze de date cu informaţii sensibile, declara în septembrie generalul SRI Dumitru Cocoru, citat de hotnews.

Coordonarea tehnică a acestui proiect va aparţine Serviciului Român de Informaţii iar la implementarea sistemului vor colabora şi alte instituţii printre care Ministerul de Interne, Ministerul Apărării şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Valorea proiectului este aproape cât o zecime din bugetul SRI pe anul viitor. Pe 21 noiembrie, după audierea la Comisia parlamentară a SRI., George Maior a declarat că instituţiei din subordinea sa i-au fost alocate 1,1, miliarde lei, în scădere faţă de anul trecut.

Şeful SRI a subliniat că o scădere importantă s-a decis în legătură cu investiţiile, care acoperă doar 14% din necesităţile Serviciului.

"Şi aici mă refer la aspecte legate de continuarea unor programe de informatizare şi IT în legătură cu noua sarcină a Serviciului legată de apărarea cibernetică şi securitatea cibernetică a României, o nouă dimensiune a riscurilor la adresa securităţii naţionale pe care o resimţim în plan internaţional foarte acut în ultimii ani", a subliniat directorul SRI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne