Curtea de Conturi nu este "un consumator" - Nicolae Văcăroiu nemulţumit de buget

Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Vacaroiu
Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Vacaroiu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
28.11.2013

Nicolae Văcăroiu este profund nemulţumit de bugetul pe care membrii comisiilor de Buget-Finanţe l-au alocat Curţii de Conturi, instituţie aflată în subordinea lui. Este pentru prima dată când o comisie "taie fără nicio receptivitate", a afirmat joi Văcăroiu, dezamăgit de faptul că parlamentarii care au adoptat azi bugetul nu au acceptat niciun amendament de majorare.

"Curtea de Conturi este cea mai ingrată instituţie, pentru că deranjează mult şi ăsta este şi scopul, să introducem disciplina financiară. Dacă nu ne ajutaţi, nu putem", le-a spus Văcăroiu parlamentarilor din comisiile de buget, arătând că cei 194.867.000 alocaţi instituţiei nu sunt suficienţi.

Curtea de Conturi, a explicat fostul premier al României, nu este un consumator al bugetului de stat, ci dimpotrivă, aduce bani la buget. Curtea de Conturi primeşte un credit bugetar de 44 milioane de euro însă aduce statului, din controalele efective, între 600 şi 700 de milioane de euro pe an. În plus, Curtea de Conturi are şi prejudicii de încasat de 1,8 miliarde de euro.

Însă Curtea de Conturi nu poate funcţiona corespunzător cu bugetul care i s-a alocat.

"Cad plafoanele" peste angajaţi însă bani pentru reparaţiile sediilor nu sunt. 87% din banii alocaţi Curţii de Conturi sunt pentru cheltuieli de personal, a explicat Văcăroiu, 7,8% pentru bunuri şi servicii, iar pentru cheltuielile de capital rămân doar 2%. Adică insuficient pentru problemele care trebuiesc rezolvate în instituţia sa. Este nevoie să se renoveze sediile acolo unde "plafoanele cad" şi în plus sunt necesari bani pentru auditorii externi, a mai spus Văcăroiu, citat de realitatea.net

Văcăroiu a adăugat că bugetul Curţii pe 2014 este micşorat faţă de cel din acest an. Execuţia preliminată pe 2013 a fost de 197.754.000 lei. în timp ce în acest an i-au fost acordaţi doar 194.867.000 lei.

Preşedintele Comisiei de buget a Senatului, Cosmin Nicula, a propus majorarea bugetului Curţii de Conturi cu 3.500.000 de lei, pentru reparaţii de capital şi sărbătorirea a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de conturi, mai informează realitatea, însă toate propunerile de majorare a bugetului instituţiei au fost respinse de membrii comisiilor parlamentare pentru finanţe-buget.

"Este pentru prima oară când o comisie parlamentară taie bugetul Curţii de Conturi şi nu are nicio receptivitate", şi-a afirmat la finalul audierilor amărăciunea, Nicolae Văcăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor