La cererea Ministrului de Finanţe, BNR va efectua un control la CEC BANK

Banca Naţională a României
Banca Naţională a României (Lavinia Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
29.11.2013

BNR va efectua în următoarele zile un control la CEC BANK, pentru a verifica în ce condiţii i-a acordat banca credit un milion de euro Ioanei Băsescu, pentru a cumpăra pământ. Controlul va fi efectuat la solicitarea Ministerului de Finanţe, în calitate de acţionar al băncii, a declarat Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii bancare, citat de hotnews.

"Miercuri am primit o solicitare din partea Finanţelor de a efectua un control la CEC Bank, în calitatea Finanţelor de acţionar al băncii. Asta deşi noi făcusem un control înainte de acel credit iar planurile de control sunt aprobate de Consiliul de Administraţie al BNR. Însă dacă există un risc reputaţional la adresa unei bănci putem chiar să ne autosesizăm şi să facem un nou control", a declarat Nicolae Cinteză, Directorul Direcţiei de Supraveghere a BNR.

Controlul va începe săptămâna viitoare şi va fi finalizat până la data de 9 decembrie, a mai precizat Nicolae Cinteză. Rezultatele verificărilor vor fi discutate doar în limitele prevăzute de lege, respectiv, la finalul controlului BNR va informa doar dacă acordarea creditului a fost făcută corect sau dacă au fost constatate abateri

Nicolae Cinteză a mai informat că CEC Bank a fost verificată de curând iar ponderea neregulilor găsite se află mult sub media pe sistem.

Joi, Premierul Ponta şi-a reafirmat sprijinul pentru controlul BNR la CEC: „Domnul Chiţoiu ştiu că a şi cerut un control la BNR. Voi susţine toate concluziile la care va ajunge ministrul de Finanţe legate de managementul băncii", a spus el.

Context

La scurtă vreme după ce Antena 3 a făcut public faptul că Ioana Băsescu a achiziţionat pământ în Călăraşi în baza unui credit luat de la CEC BANK, premierul Ponta s-a "autosesizat" şi a cerut ca situaţia să fie investigată cât mai operativ. Ponta a declarat că îl va sprijini pe Chiţoiu să facă verficări la CEC şi a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru a investiga şi ea în ce măsura Traian Băsescu "s-a folosit de instituţiile statului în interes personal."

Într-o intervenţie telefonică la TV, premierul a declarat că "Gheţea cu va mai fi preşedinte CEC BANK."

Membrii Comisiei de buget din Senat au solicitat ca până în data de 9 decembrie a.c., CEC BANK să transmită lista tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011. Preşedintele CEC Bank Radu Gheţea şi Ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor