Sportivii din Moldova cu performanţe la Rio îşi vor primi în sfârşit onorariile

Au obţinut rezultate bune, nu însă şi banii promişi de autorităţi, fiind nevoiţi să-i cerşească. La şase luni de la Olimpiada de la Rio, olimpicilor moldoveni le-au fost alocate de către Guvern onorariile promise.
Zalina Marghieva (facebook.com/profil Zalina Marghieva)
Ştefan Sârbu
01.02.2017

După ce olimpica Zalina Marghieva a anunţat public că de jumătate de an cerşeşte de la oficialităţi premiul promis pentru performanţele stabilite la Jocurile de la Rio, Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat în cadrul şedinţei de miercuri alocarea, din fondul de rezervă al Guvernului, a sumei de 3,95 milioane de lei pentru premierea sportivilor care au obţinut performanţe remarcabile la Jocurile Olimpice din oraşul Rio de Janeiro, Brazilia, precum şi a antrenorilor şi personalului medical ai acestora.

„Am decis să scriu acest post pentru că este ultima mea încercare.. dar cred că şi cea mai disperată, de a-mi ridica în final premiul promis de la Jocurile Olimpice. Mulţi ştiu de premii băneşti dar prea puţini ştiu că patru olimpici Marghieva Zalina, Alexandru Şpac, Cechir Serghei şi Marinenkova Larisa (Jocurile Paralimpice) până în prezent aşa şi nu şi-au ridicat banii promişi de Guvern”, a scris pe pagina sa de facebook Zalina Marghieva.

Zalina Marghieva afirmă în postarea sa că după jumătate de an de aşteptare se simte minţită de organele de stat care de fapt trebuie să-i apere interesele. „Am muncit din greu mulţi ani, pentru că aveam un ţel mi-am sacrificat timpul liber, sănătatea şi multe altele. Am investit bani ce cu mult depăşesc bursele pe care le primim de la Ministerul Tineretului şi Sportului. Şi acum aş vrea să întreb Ministerele şi Guvernul, oare sportivii nu sunt tot oameni cu nevoi, cu probleme şi necesităţi? Oare angajamentele faţă de sportivii olimpici nu sunt la fel de importante?”

În acelaşi context, sportiva care aruncă ciocanul aminteşte că se antrenează de zece ani într-o sală simplă, ce se află în incinta manejului de atletism. O cameră de aproximativ 10 metri cu haltere ruginite încă din Uniunea Sovietică. „Cine nu a fost iarna în manejul de atletism, nu are decât să vină şi să vadă cât e de frig acolo.”

În replică, Ministerul Tineretului şi Sportului al R. Moldova a motivat amânarea premierii sportivilor cu „aspecte importante ce ţin de cadrul legal şi de respectul pentru banul public”.

Astfel, după şase luni de zile Executivul anunţă că sportivii Zalina Marghieva şi Alexandru Şpac, care s-au clasat pe poziţia a cincea, vor primi câte 600.000 de lei fiecare, halterofilul Sergiu Cechir, care a ocupat locul şase – 400.000, iar Larisa Marinenkova, care a fost a şaptea în clasamentul final – 300.000 de lei.

Totodată, premierea sportivului Serghei Tarnovschi, medaliat cu bronz la proba de Canoe simplu, a fost amânată până la confirmarea rezultatelor finale de către Federaţia Internaţională de Canoe.

Menţionăm că Republica Moldova a fost reprezentantă la cea de a XXXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară şi la cea de a XV-a ediţie a Jocurilor Paralimpice, de 26 sportivi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor