Spionii olandezi susţin că hackerii ruşi s-au amestecat în alegerile americane

(Getty Images)

Agenţii de informaţii din Olanda au transmis FBI-ului informaţii despre hackerii ruşi pe care îi spionau ani de zile, în momentul în care aceştia atacau servere ale Partidului Democrat.

Statele Unite suspectează un grup de hackeri care are legături cu Rusia, cunoscut sub numele de "Cozy Bear", pentru furturile de e-mailuri care au avut loc în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Kremlinul a negat toate acuzaţiile de implicare guvernamentală.

Dar AIVD, Serviciul de informaţii al Olandei, a penetrat reţelele informatice folosite de Cozy Bear în 2014 şi a monitorizat mişcările grupului printr-o breşă de securitate, a informat presa olandeză joi, citând şase surse americane şi olandeze familiarizate cu informaţiile.

"Astfel că AIVD a devenit martor la atacarea, de către hackerii ruşi, a serverelor Partidului Democrat [în 2016]", a declarat publicaţia Volkskrant într-o investigaţie comună cu programul Nieuwsuur.

Spionii de la AIVD au monitorizat o echipă de aproximativ 10 hackeri care lucrau într-o clădire universitară lângă Piaţa Roşie, potrivit investigaţiei.

Încercările hackerilor de a se infiltra într-o reţea a Departamentului de Stat din SUA în noiembrie 2016 au determinat alertarea, de către olandezi, a biroului de legătură al NSA de la Haga, care a transmis informaţia serviciilor americane de informaţii.

Informaţiile transmise de AIVD în legătură cu spargerea serverelor Partidului Democrat au servit drept "motive pentru începerea investigaţiei FBI asupra amestecului Rusiei în alegerile americane", potrivit investigaţiei comune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe