Al doilea agent FSB arestat. Posibile legături cu SUA

Matrix
 
Matrix  

Media rusească a raportat că un alt ofiţer al Serviciilor de Securitate Federală a fost arestat pentru acuzaţii de trădare într-un caz care ar putea fi legat de atacurile cibernetice ce vizau campania alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.

Miercuri, ziarul Kommersant a raportat că un agent senior din departamentul FSB de inteligenţă cibernetică – cea mai performantă agenţie de securitate a Rusiei – a fost arestat.

Kommersant a afirmat că Sergei Mihailov, şef adjunct al Centrului de Securitate a Informaţiei al FSB, a fost arestat în decembrie pentru acuzaţii de trădare. Novaya Gazeta a confirmat pe 26 ianuarie ştirea publicată de Kommersant.

Novaya Gazeta a citat surse neidentificate spunând că Mihailov a fost arestat în timpul unei întâlniri cu alţi ofiţeri FSB în Moscova şi a fost scos din cameră cu un sac pe cap.

Deasemenea, tot în decembrie a fost arestat un manager al renumitei companii de securitate cibernetică, Kaspersky Lab.

Şef de investigaţii, arestat

Kaspersky Lab a confirmat arestul către RFE/RL, identificând managerul ca fiind Ruslan Stoyanov şi spunând că acesta conducea unitatea de investigaţii cyber a companiei.

O listă de pe website-ul LinkedIn indică faptul că Stoyanov a început să lucreze la Kaspersky Lab în 2012 şi că locurile de muncă anterioare includeau un post în unitatea de infracţionalitate cibernetică din cadrul Ministerului de Interne Rus.

În data de 26 ianuarie, Rambler News şi REN-TV susţineau că un al doilea ofiţer FSB a fost de asemenea arestat luna trecută şi l-au identificat ca fiind Dmitri Dokuchayev, maior.

Dokuchayev conducea o altă unitate în cadrul Centrului de Securitate a Informaţiei şi conform relatărilor, a servit sub conducerea lui Mihailov.

Ştirile despre arestări survin pe fondul continuării investigaţiilor începute de agenţiile de informaţii ale Statelor Unite - privind gradul în care hackerii susţinuţi de guvernul rusesc s-au infiltrat în serverele şi conturile de e-mail aparţinând liderilor de partide din SUA - şi în primul rând, din Partidul Democrat.

În unul dintre ultimele zile ale mandatului său, Barack Obama a aprobat public concluziile comunităţii de informaţii din Statele Unite conform cărora Moscova se află în spatele acestor hack-uri şi a numit nouă oficiali ruşi şi entităţi asociate cu FSB şi agenţia militară de informaţii, GRU.

La începutul lunii ianuarie, un oficial de informaţii de top al Statelor Unite a spus comisiei senatului că această campanie de atacuri cibernetice a creat o corupere fără precedent a procesului electoral american.

FSB tace

Tsargrad TV, o roganizaţie mass media din Rusia condusă de un om de afaceri loial Kremlinului, a spus că Mihailov avea legături cu un cunoscut grup de hackeri, Shaltay-Boltay.

Grupul de hackeri a publicat o colecţie de e-mailuri ale unor oficiali ruşi proeminenţi şi oameni de afaceri pe care pretind că le-au obţinut prin atacuri cibernetice.

FSB nu a comentat oficial asupra investigaţiei.

Novaya Gazeta informează că în afară de Mihailov, Dokuchayev, şi Stoyanov alte două persoane au fost arestate în legătură cu această investigaţie, una dintre ele fiind un coleg din FSB al lui Mihailov.

Ziarul a citat surse neidentificate când a spus că Mihailov este suspectat de a furniza serviciilor secrete americane informaţii despre King Servers, o companie de hosting deţinută de cetăţeanul rus Vladimir Fomenko.

King Servers a fost folosit ca o platformă pentru hackerii care au atacat sistemele Biroului Electoral din Arizona şi Illinois de anul trecut. Fomenko, care oferă clienţilor săi spaţiu pe servere, a negat orice legături cu făptaşii atacurilor cibernetice.

Conform Novaya Gazeta, Fomenko a dat cu chirie sisgteme unui alt antreprenor rus pe nume Pavel Vrublevsky, care deţinea o companie de plăţi electronice numită Chronopay, dar care, în 2013 a fost condamnat pentru atacuri cibernetice asupra companiilor ruseşti.

Conform relatărilor, Mihailov a mărturisit în instanţă că îl cunoştea pe Vrublevsky, fiind conştient de faptele sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe