Specialist în pedagogie: Între 90 şi 95% din populaţia globului nu ştie să gândească

Elevi de liceu în bănci la examenul de bacalaureat
Elevi de liceu în bănci la examenul de bacalaureat (Epoch Times România)
Ana Ion
28.06.2015

Între 90 şi 95% din populaţia globului nu ştie să gândească, este de părere doctorul american Robert Swartz, de la "National Center For Teaching Thinking" din SUA, relatează ziarul spaniol ABC, preluat de Agerpres.

"Puţină lume de pe planetă a învăţat să gândească într-o formă mai largă şi mai creativă (...)", susţine specialistul în pedagogie, menţionând că "progresul omenirii depinde de acest tip de gândire".

În opinia doctorului, care, în perioada 29 iunie- 3 iulie va lua parte la Conferinţa internaţională asupra gândirii organizată în oraşul Bilbao, responsabilitatea pentru actuala situaţie revine mai ales şcolii, care pune accentul pe memorizare şi nu pe raţionament şi rezolvarea creativă a problemelor.

Adesea tinerii iau decizii în viteză, fără să-şi pună probleme şi întrebări. În consecinţă, elevii trebuie învăţaţi să gândească cu mai multă grijă, să se informeze şi să-şi dezvolte abilitaţi în acest sens.

În prezent, oamenii au acces la un volum enorm de informaţii, nu doar din cărţi ci şi de pe internet, unde practic poţi accesa orice. Cheia este să te dai un pas în spate şi să te întrebi în ce măsură informaţiile afişate pe monitor sunt de încredere şi bune, să îţi pui întrebări despre autori, ce background au, de unde şi-au luat informaţia etc. Dar, mai mult, elevii trebuie învăţaţi să îşi facă un obicei din a-şi pune întrebări, este de părere expertul.

Specialistul american este de părere că 99 % din problemele omului sunt de natură lingvistică, ceea ce înseamnă că este imperios necesară o bună comunicare de la cea mai fragedă vârstă.

În opinia expertului, sistemul de învăţământ ar trebui să formeze "subiecţi activi", nu pasivi, care să nu se limiteze la recepţionarea de informaţii, şi să îndrume tinerele generaţii pentru a putea "gândi critic."

Nu în ultimul rând, copiii trebuie încurajaţi să fie empatici, pentru a putea, în viitor, să aprecieze opiniile celorlalţi şi munca în echipă.

Ajunsă la cea de-a 17-a ediţie, conferinţa de la Bilbao va fi centrată pe aplicarea gândirii în educaţie, afaceri, artă şi sport, şi va reuni în jur de 2000 de specialişti din toată lumea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor