Spania: Liderul Partidului Socialist nu reuşeşte să formeze un guvern majoritar

Spania trece printr-o perioadă de instabilitate politică după ce liderul socialist Pedro Sanchez nu a obţinut numărul suficient de voturi pentru a forma un guvern majoritar. Dacă situaţia rămâne neschimbată până în 2 mai vor fi convocate noi alegeri.
Liderul Partidului Socialist din Spania, Pedro Sanchez.
Liderul Partidului Socialist din Spania, Pedro Sanchez. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.03.2016

Liderul Partidului Socialist din Spania, Pedro Sanchez, a eşuat să formeze un guvern la aproximativ 3 luni după ce spaniolii s-au dus la secţiile de votare, intensificând nesiguranţa politică a ţării.

Sanchez a obţinut doar 136 din cele 172 de voturi necesare pentru o majoritate şi acest lucru înseamnă că liderul socialist va încerca să formeze un guvern minoritar, care s-ar putea dovedi a fi instabil.

Politicianul spaniol nu a obţinut suportul Partidului Popular de dreapta sau al Partidului Podemos, a cărui campanie s-a bazat pe o platformă de anti-austeritate în cadrul alegerilor din decembrie.

Sanchez a fost criticat de rivalii săi, fostul premier şi lider al Partidului Popular, Mariano Rajoy, acuzându-l că a minţit poporul spaniol şi l-a minţit pe rege.

“Vom vota împotriva investiturii tale deoarece ceea ce ai prezentat aici este o fraudă”, a declarat Rajoy pentru AFP.

“[Vom vota împotriva ta] în special pentru planul tău de a elimina ceea ce a fost realizat în Spania în aceşti ultimi patru ani pentru a împiedica ţara să aibă nevoie de un program de salvare financiară, şi anume locuri noi de muncă, competitivitate ridicată şi creştere economică”.

Economia Spaniei a crescut cu 3,2% anul trecut, o creştere ridicată după standardele europene, deşi rata şomajului este la 20,9%.

Liderul partidului Podemos, Pablos Iglesias, a declarat că nu îşi va “trăda” susţinătorii prin susţinerea coaliţiei de dreapta a lui Sanchez.

Carles Puigdemont, liderul catalan, a declarat în această săptămână că partidul său va susţine o coaliţie între socialişti şi Podemos, dacă manifestul acesteia include un referendum asupra independenţei catalane. Totuşi, Sanchez a exclus această posibilitate.

Spania ss-a confruntă cu două luni de discuţii şi negocieri şi, dacă nu va exista un guvern până în 2 mai, vor fi convocate noi alegeri care vor avea loc cel mai probabil spre sfârşitul lunii iunie.

Totuşi, sondajele arată că, în cazul unor noi alegeri în Spania, principalele patru partide politice vor obţine rezultate similare cu cele din decembrie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor