Spania ia măsuri pentru a-l opri pe Puigdemont să formeze un nou guvern

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Lluis Gene/AFP/Getty Images)

Spania a decis miercuri să îi blocheze pe politicienii separatişti din Catalonia să îl voteze pe Carles Puigdemont, care se află în prezent în Germania, în funcţia de lider regional, în contextul în care se apropie termenul limită pentru formarea unui guvern şi evitarea unor noi alegeri.

Madridul a declarat că a făcut apel împotriva unei noi legi catalane care i-ar permite lui Puigdemont să fie ales de la distanţă, în timp ce acesta aşteaptă în Berlin ca instanţele germane să dea o decizie referitor la cererea autorităţilor spaniole de a-l extrăda.

“Facem apel (în faţa Curţii Constituţionale) ... împotriva unei legi care urmăreşte să investească pe cineva care a fugit de justiţie şi locuieşte în străinătate”, a declarat premierul Mariano Rajoy reporterilor în camera inferioară a Parlamentului din Madrid.

Ulterior, Curtea Constituţională a acceptat apelul, însemnând că legea va fi blocată până când instanţa ia o decizie finală, ceea ce ar putea dura chiar luni de zile.

Parlamentarii catalani trebuie să aleagă un lider pentru a forma un nou guvern până la data de 22 mai pentru a evita noi alegeri şi pentru a pune capăt unui impas politic de şapte luni care a oferit Spaniei, cea de-a patra economie a zonei euro, cea mai puternică doză de instabilitate din ultimele decenii.

Un purtător de cuvânt al partidului lui Puigdemont în Parlamentul din Madrid a minimalizat şansele organizării unor noi alegeri, precizând că principalele două partide secesioniste vor cădea de acord asupra unui candidat alternativ.

Puigdemont a fugit în Belgia în luna octombrie după ce premierul Rajoy i-a demis administraţia pentru organizarea unui referendum pentru independenţă interzis şi recent a fost arestat în timp ce călătorea în Germania, pentru a ajunge în Belgia. Arestarea a avut loc pe baza unui mandat european.

Guvernul central spaniol încă deţine controlul direct asupra Parlamentului catalan şi nu este clar pe cine va numi mişcarea secesionistă ca înlocuitor al lui Puigdemont.

Dar lansând apelul împotriva legii catalane, este posibil ca Madridul să contracareze cea de-a cincea încercare din acest an de a prezenta un candidat, în condiţiile în care personalităţile cheie ale mişcării separatiste se află fie în închisoare fie în străinătate. Puigdemont a încercat până acum de două ori.