Soţia actorului George Clooney luptă pentru eliberarea unui fost preşedinte al Maldivelor

Amal Clooney
Amal Clooney (Getty Images)

Avocata internaţională pentru drepturile omului Amal Clooney a sosit luni în Male pentru a încerca să obţină eliberarea fostului preşedinte al Maldivelor, Mohamed Nasheed, care a fost condamnat pentru terorism într-un caz criticat pe plan internaţional, conform Business Insider.

Nasheed, primul lider al Maldivelor ales pe cale democratică, a fost alungat de la putere în 2012 pentru ordonarea arestării unui judecător. El serveşte în prezent o sentinţă de 13 ani de închisoare după un proces rapid desfăşurat în luna martie.

ONU, SUA şi diverse grupuri pentru drepturile omului susţin că guvernul preşedintelui Abdullah Yameen nu a respectat procedura juridică potrivită, adăugând că acest caz împotriva lui Nasheed este motivat politic.

Clooney, care este măritată cu actorul George Clooney, se va întâlni cu Nasheed într-o închisoare de maximă securitate pe insula Maafushi, unde a fost dus în 23 august. Anterior el s-a aflat sub arest la domiciliu.

„Nasheed, care a luptat din greu pentru a promova drepturile omului şi democraţia în această ţară, este acum un prizonier politic aici – unul dintre mulţi alţii, din păcate”, a declarat Clooney reporterilor.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Zeid Ra'ad Al-Hussein a cerut săptămâna trecută ca guvernul lui Yameen să îl elibereze pe Nasheed.

El a cerut, de asemenea, o reevaluare a proceselor penale desfăşurate împotriva celor câteva sute de susţinători ai partidului lui Nasheed care au fost arestaţi în timpul şi după protestele desfăşurate în luna mai în Insulele Maldive, o ţară insulară din Oceanul Indian care este populară în rândul turiştilor străini.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe