SOS lansat de o navă de cercetare blocată în Antarctica cu 68 de oameni la bord

Antarctica
Antarctica (PIETER VAN DER LUIT / AFP / Getty Images)

În Antarctica a pornit o cursă contra cronometru, după ce marţi, 24 decembrie, o navă rusească care transportă 68 de persoane, printre care mulţi oameni de ştiinţă, a rămas blocată în gheaţă.

Trei spărgătoare de gheaţă se îndreaptă cu cea mai mare viteză posibilă spre MV Akademik Shokalskiy. Nava este blocată pe coasta Antarcticii, în Commonwealth Bay, în teritoriul antarctic australian. Este prăvăzut ca vineri, spărgătorul de gheaţă francez Astrolabe, să ajungă deja în zonă.

Nava, care aparţine companiei australiene Aurora Expeditions, se află la aproximativ 1.500 de mile marine (2.700 km) de Hobart, Tasmania. Ea a plecat din Noua Zeelandă, din portul Bluff, pentru o expediţie condusă de climatologul Chris Turney de la Universitatea din New South Wales şi trebuia să aniverseze 100 de ani de la expediţia de explorare a Antarcticii făcută de Douglas Mawson, 1911-1914, britanicul care a condus expediţia Aurora şi care anterior participase la expediţia Nimrod a exploratorului britanic de origine irlandeză, Ernest Henry Shackleton. Grupul lui Mawson a descoperit gheţarii Mertz şi Ninnis, gheţari denumiţi astfel în numele a doi colegi aventurieri care au murit în timpul fazei finale a misiunii. Aniversarea s-a transformat într-o aventură cu lansări de SOS.