Pintea: Toate spitalele judeţene trebuie să aibă centre de prelevare de organe / Reacţia lui Vlad Voiculescu

Sorina Pintea
Sorina Pintea (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi, în cadrul unei vizite la Bistriţa, că toate spitalele judeţene ale ţării vor fi obligate ca, începând cu 15 septembrie, să fie echipate cu un centru de prelevare de organe, relatează Agerpres.

Luând cuvântul la Bistriţa, unde a participat la inaugurarea secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, Pintea a afirmat că, "în ultima săptămână, au fost patru prelevări. A fost emoţionant pentru mine, pentru că au fost prelevări de ficat, rinichi, astea sunt uzuale, dar a fost prelevarea unui cord de la un copil de 16 ani, care, din păcate, a plecat din ţară pentru că nu am avut pacient compatibil. Spun din păcate pentru că mă gândesc la pacienţii din România, dar această inimă bate în pieptul unui tânăr de 17 ani din Germania, deci colaborarea cu Eurotransplant este din ce în ce mai puternică".

Pintea a mai precizat că împreună cu Radu Zamfir, director al Agenţiei Naţionale de Transplant, "a luat decizia de a implementa obligativitatea existenţei unui centru de prelevare la nivelul fiecărui spital judeţean, pentru că avem terapii intensive, avem dotări la marea majoritate a spitalelor, este cazul să începem să lucrăm".

În plus, ministrul sănătăţii a susţinut că, în condiţiile restructurării programului naţional de transplant, acum pot fi stimulaţi financiar cei implicaţi în acest domeniu.

"Este cazul să ne gândim la pacienţii care aşteaptă aceste organe", a afirmat Pintea, adăugând că deja a fost demarată în România, împreună cu "asociaţiile de pacienţi şi cu media", o campanie publică de susţinere a prelevării de organe.

Ministrul a mai declarat că lucrurile se vor "schimba" după intrarea în vigoare a obligativităţii spitalelor judeţene de a-şi construi câte un centru de prelevare.

Vlad Voiculescu: Transplantul din România duce lipsa în primul rând de încredere

Contactat de Epoch Times pe acest subiect, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu opinează că înainte de înfiinţarea altor centre cu alţi oameni plătiţi, sistemul de transplant are nevoie de reguli clare, transparenţă şi profesionalism.

"Transplantul din România nu duce lipsă în primul rând de rinichi, ficaţi şi alte organe ci de încredere. Ca să recâştigi încrederea cuiva, trebuie să încetezi să minţi.

Înainte de alte centre şi alţi oameni plătiţi, avem nevoie de reguli clare de alocare a organelor, de transparenţă şi de profesionalism. Minciuna şi mizeria morală din domeniul transplantului din România continuă din păcate să fie ascunsă sub preş, cu complicitatea autorităţilor", a declarat Vlad Voiculescu.