Sondaj: Germania şi Marea Britanie, ţările cele mai simpatizate de către români

Epoch Times România
08.03.2013

Românii îi apreciază cel mai mult pe germani (77%), în timp ce la coada preferinţelor se regăseşte Ungaria, cu 31% din opţiunile pozitive exprimate, conform Barometrului de opinie “Adevărul despre România".

Astfel, în clasamentul ţărilor preferate de români conduc Germania (77%), Marea Britanie (75%) şi Franţa (72%). În schimb, ţările faţă de care românii au sentimente mai degrabă negative sunt Ungaria (53%), Rusia (48%) şi Bulgaria (46%). Potrivit realizatorilor cercetării, datele au fost culese înainte de episodul Schengen marcat de atitudinea critică a Germaniei.

În privinţa Statelor Unite, sentimentele pozitive ale românilor se menţin la cote ridicate (71%), uşor sub atitudinea faţă de principalele ţări europene (Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania).

Autorii studiului remarcă faptul că la coada clasamentului se situează ţări vecine: Bulgaria (37%), Ucraina (32%) şi Ungaria (31%). Potrivit celor care au realizat cercetarea, faptul că sentimentele negative ale respondenţilor se îndreaptă cu predilecţie către statele vecine este explicabil prin aceea că românii tind în continuare să valorizeze ţările occidentale în detrimentul statelor din zona de sud-est a Europei. În plus, percepţia unor rivalităţi istorice sau de dată mai recentă contribuie la această opinie negativă, mai spun sursele citate.

Şi China este văzută pozitiv de aproape 60% dintre români, mult mai bine decât Polonia, Bulgaria, Ungaria sau Rusia

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 21-28 februarie. Volumul eşantionului a fost de 1.066 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Barometrul de opinie “Adevărul despre România” este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale. Proiectul este o iniţiativă a cotidianului 'Adevărul' realizată cu sprijinul INSCOP Research.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor