Soldaţii americani vor fi staţionaţi în Norvegia din cauza temerilor privind securitatea

SUA va staţiona aproximativ 330 de soldaţi în Norvegia în 2017 din cauza temerilor privind securitatea ţării europene, conform Ministerului norvegian al Apărării.
Ministrul norvegian al apărării, Ine Eriksen Soreide.
Ministrul norvegian al apărării, Ine Eriksen Soreide. (Captură Foto)

Peste 300 de soldaţi în Marina SUA vor fi staţionaţi la baza militară Vaernes, în partea centrală a Norvegiei începând cu luna ianuarie, a anunţat luni ministerul norvegian.

“SUA este cel mai important aliat al nostru şi avem o relaţie bilaterală strânsă pe care dorim să o dezvoltăm”, a susţinut într-o declaraţie ministrul norvegian al Apărării Ine Eriksen Soreide. “Apărarea Norvegiei este dependentă de întărirea forţelor aliaţilor şi este crucial pentru securitatea norvegiană ca aliaţii noştri să obţină informaţiile necesare pentru a opera în Norvegia, împreună cu forţele norvegiene”.

Norvegia, care are graniţă cu Rusia în zona Arctică, este membru fondator al alianţei NATO, care este condusă de SUA.

Soreide şi-a exprimat anterior temerile în legătură cu activitatea militară rusă după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014.

Într-un interviu din 2014 cu Reuters, ea a susţinut că incidentul din luna martie care a nemulţumit de asemenea SUA, a arătat că Moscova este capabilă şi va folosi mijloace militare pentru a-şi atinge obiectivele politice.

Anunţul de luni a declanşat un val de critici din partea opoziţiei politice norvegiene.

În plus, Rusia şi-a manifestat surprinderea cu privire la noua mutare a americanilor: “luând în considerare numeroasele declaraţii făcute de oficialii norvegieni în legătură cu absenţa ameninţării ruseşti către Norvegia, am dori să înţelegem de ce Norvegia este atât de dornică să îşi mărească potenţialul militar, în special prin staţionarea forţelor americane în Vaernes”.

În mai multe ocazii, soldaţii NATO au fost desfăşuraţi în Norvegia pentru a participa la exerciţii militare, dar nu au fost până acum staţionaţi acolo.

Ultima dată când au fost staţionate trupe străine în Norvegia a fost atunci când soldaţii Armatei Roşii sovietice s-au aflat în nordul ţării, după ce au alungat forţele naziste, care ocupaseră Norvegia în perioada 1940-1945.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe