Bruxellesul nemulţumit de strategia Rusiei de a slăbi UE, dar nu ameninţă cu aplicarea de sancţiuni

Liderii UE şi-au manifestat prudenţa în legătură cu faptul că Rusia urmăreşte să slăbească blocul, conform preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk. Totuşi, planul UE de a ameninţa Rusia cu sancţiuni pentru rolul său în atacurile aeriene asupra oraşului Alep au fost amânate.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (Captură Foto)

Liderii Uniunii Europene au făcut un pas înapoi vineri de la planul iniţial de a ameninţa Rusia cu noi sancţiuni, dar au declarat că vor lua în considerare “toate opţiunile disponibile” dacă vor continua bombardamentele asupra oraşului sirian Alep.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că liderii au inclus “încălcări ale spaţiului aerian, campanii de dezinformare, atacuri cibernetice, interferenţa în procesele politice din Balcani şi în alte zone”, printre ameninţările prezentate de Rusia.

“Ţinând cont de aceste exemple, este clar că strategia Rusiei este aceea de a slăbi UE”, a susţinut Tusk după un summit în Bruxelles ce s-a sfârşit vineri dimineaţă. “Avem o evaluare cumpătată a realităţii şi nu iluzii. Tensiunile tot mai mari cu Rusia nu sunt obiectivul nostru, ci noi doar reacţionăm la paşii făcuţi de Rusia”.

Într-o declaraţie diluată, liderii au precizat că UE “condamnă cu tărie atacurile regimului sirian şi ale aliaţilor săi, în special Rusia, asupra civililor din Alep”. Declaraţia a cerut “încetarea imediată a ostilităţilor”.

“UE ia în considerare toate opţiunile disponibile dacă continuă atrocităţile actuale”, a mai precizat declaraţia, deşi iniţial aceasta a inclus ameninţarea aplicarii de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Cancelarul german Angela Merkel a precizat după summit că UE “nu poate accepta aceste bombardamente inumane”.

Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au făcut apel ca sancţiunile să rămână pe masa discuţiilor după întâlnirea cu liderul Vladimir Putin, ce a avut loc miercuri noaptea la Berlin.

În plus, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat vocilor de condamnare a Rusiei, susţinând că alianţa se teme că portavionul rusesc Amiral Kuzneţov şi mai multe nave de luptă ce se îndreaptă spre Siria ar putea fi folosite pentru a amplifica atacurile asupra oraşului Alep. Între timp, Moscova a fost de acord să extindă până sâmbătă “pauza umanitară”, oprind operaţiunile sale în Alep.

La următorul summit din luna decembrie, liderii UE vor decide dacă vor reînnoi pentru alte şase luni sancţiunile aplicate împotriva Rusiei din cauza rolului său în criza ucraineană.

UE rămâne în continuare divizată în ceea ce priveşte modul de gestionare a relaţiilor şi tensiunilor cu Rusia. Ţări precum Italia şi Grecia favorizează o politică de angajare selectivă pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu un partener economic şi un furnizor major de energie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe